Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Українці можуть втратити дах над головою: нові плани Європи
    • Мобілізованим доведеться розкошелитися: чим забезпечить держава, а що треба купувати
    • Штраф 3400 гривень прямо на вулиці: кого жорстко покарають за носіння одягу ЗСУ
    • Миколаїв і Одеса як “картка для торгу”: аналітики ISW про плани РФ
    • She Congress 2025: історії рішучості жінок, що змінюють бізнес, громади й суспільні цінності
    • У Кремлі заявили, що розмову Путіна і Трампа поки не планують
    • Все, лавочка закривається: ФОПів в Україні чекає тотальна зміна податкових правил
    • Терміново перевірте “Дію”: українці почали отримувати сповіщення про скасування прописки
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Названо найнебезпечніший хліб в українських магазинах: ховайте гаманець

    Названо найнебезпечніший хліб в українських магазинах: ховайте гаманець

    Романчук МиколаРоманчук Микола17 Травня 2025, 17:223 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Хліб – один з найпопулярніших продуктів харчування, який купують всі. Але не всі види безпечні для організму.

    Який хліб не варто купувати

    За результатами численних досліджень та думкою фахівців, найбільшу небезпеку становить звичний для багатьох білий хліб з борошна вищого ґатунку. Причина криється в процесі виробництва такого борошна. Зерно ретельно очищається від оболонки (висівок) та зародка – саме тих компонентів, де міститься левова частка клітковини, вітамінів групи В, мінералів (магній, цинк) та інших біологічно активних речовин.

    Фактично, залишається переважно “швидкі” вуглеводи у вигляді крохмалю. Вживання такого хліба призводить до різкого підвищення рівня цукру в крові, що викликає інтенсивний викид інсуліну. За цим слідує таке ж стрімке падіння цукру, провокуючи швидке повернення відчуття голоду. Регулярне споживання білого хліба пов’язують із підвищеним ризиком набору зайвої ваги, розвитком інсулінорезистентності та цукрового діабету 2-го типу, а також серцево-судинних захворювань.

    Приховані небезпеки нарізного хліба та добавок

    Окрім низької поживної цінності самого борошна, білий хліб часто містить додаткові компоненти, які покликані покращити його смак, зовнішній вигляд та термін зберігання, але можуть бути шкідливими для здоров’я. Це, зокрема, надмірна кількість цукру та солі, що негативно впливає на серцево-судинну систему.

    Окрему увагу слід звернути на нарізний хліб. Щоб він довше залишався свіжим і не пліснявів у пакеті протягом тривалого часу, виробники можуть додавати більше консервантів. Ці хімічні речовини, накопичуючись в організмі, не приносять йому користі. Також, процес нарізання збільшує площу контакту хліба з повітрям, що за певних умов може сприяти росту шкідливих мікроорганізмів.

    Деякі недобросовісні виробники можуть використовувати сумнівні харчові добавки (так звані “Є-шки”) для прискорення процесу замісу тіста, покращення структури м’якушки, надання привабливого кольору скоринці. Деякі з цих добавок при надмірному споживанні можуть викликати алергічні реакції або мати інший негативний вплив на організм.

    Як обрати безпечний та корисний хліб?

    На щастя, на полицях магазинів є й здорові альтернативи. Щоб зробити усвідомлений вибір, звертайте увагу на такі моменти:

    Склад

    Уважно читайте етикетку. Обирайте хліб, виготовлений з цільнозернового борошна, борошна грубого помелу, житнього борошна або їх суміші. Чим менше інгредієнтів у складі, тим краще. Уникайте хліба з великою кількістю цукру, солі та незрозумілих добавок.

    Зовнішній вигляд

    Якісний хліб має рівномірну золотисту або темно-коричневу скоринку (залежно від типу борошна), без тріщин та підгорілих ділянок. М’якушка має бути еластичною, без грудочок та пустот.

    Аромат

    Свіжий хліб має приємний, характерний для даного виду аромат. Сторонні або хімічні запахи мають насторожити.

    Термін зберігання

    Нарізний хліб з аномально довгим терміном зберігання, ймовірно, містить багато консервантів. Віддавайте перевагу хлібу з меншим терміном реалізації.

    Виробник

    За можливості, обирайте продукцію перевірених виробників, які дотримуються стандартів якості.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    хліб
    Останні новини
    Сьогодні

    Українці можуть втратити дах над головою: нові плани Європи

    11:36

    Мобілізованим доведеться розкошелитися: чим забезпечить держава, а що треба купувати

    11:30

    Штраф 3400 гривень прямо на вулиці: кого жорстко покарають за носіння одягу ЗСУ

    11:27

    Миколаїв і Одеса як “картка для торгу”: аналітики ISW про плани РФ

    11:24

    She Congress 2025: історії рішучості жінок, що змінюють бізнес, громади й суспільні цінності

    11:20

    У Кремлі заявили, що розмову Путіна і Трампа поки не планують

    11:14

    Все, лавочка закривається: ФОПів в Україні чекає тотальна зміна податкових правил

    11:10

    Терміново перевірте “Дію”: українці почали отримувати сповіщення про скасування прописки

    11:04

    Світло можуть вимкнути будь-коли: регіони з найгіршою ситуацією

    11:00

    У Європі хочуть залишити українських біженців без житла

    10:53
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.