Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Помилковий переказ на чужу картку: як повернути гроші
    • Штучні органи замість тварин: у США запускають програму переходу до 3D-моделей у медицині
    • У Франції відкрили вогонь по невідомих дронах над базою з ядерною зброєю
    • В Україні виявили десятки тисяч небезпечних іграшок напередодні свят
    • НБУ продає золоті 100 грн з особливим дизайном: який вигляд мають
    • Морози і штормовий вітер: синоптикиня розповіла, якою буде погода 6-7 грудня
    • Як прикрасити ялинку 2026 року: кольори, тренди, фото
    • Корабель ВМС США помилково відкрив вогонь по американських винищувачах, – BI
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Топ-5 фруктів з високим вмістом клітковини для підтримки здоров’я кишківника

    Топ-5 фруктів з високим вмістом клітковини для підтримки здоров’я кишківника

    Лисенко КатеринаЛисенко Катерина24 Квітня 2025, 08:503 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Лише невелика частина людей, як стверджують науковці, споживають рекомендовану кількість клітковини.

    Підраховано, що рекомендовану норму клітковини – від 28 до 34 грамів на день – споживає менше ніж 1 людина з 10. Недостатня кількість цієї речовини в організмі призводить до проблем із травним трактом, надмірної ваги, збільшує ризик таких хронічних захворювань, як діабет другого типу та серцево-судинні недуги, повідомляє EatingWell.

    Компенсувати нестачу клітковини можуть цільні зерна вівсянки. Наприклад, пів склянки сухого вівса містить 4 грами клітковини. Але, зазначає видання, деякі фрукти містять значно більше клітковини, ніж миска вівсяної каші.

    До того ж у складі фруктів є вітаміни, мінерали, антиоксиданти, які теж корисні для організму. Видання назвало 5 фруктів з великим вмістом клітковини.

    Авокадо

    Одне авокадо в середньому містить 10 грамів клітковини. Ці фрукти настільки універсальні та смачні, що їх можна використовувати майже в усіх видах рецептів – від салатів до смузі. У період з 2000-го по 2020 рік світове споживання авокадо зросло втричі – з 6 мільярдів фунтів до 18 мільярдів фунтів.

    З точки зору здоров’я авокадо найбільш відоме корисними для серця жирами. Але і його клітковина дуже важлива, особливо для здоров’я кишківника. Дослідження свідчать, що клітковина авокадо може стимулювати ріст корисних бактерій, що, своєю чергою, може призвести до виробництва коротколанцюгових жирних кислот, які живлять кишківник і захищають його від запалення.

    Груші

    В одній груші середнього розміру міститься 6 грамів клітковини. Таким чином один плід забезпечує приблизно 20% добової норми клітковини. Якщо турбують закрепи, споживання груш може вирішити проблему. Ці фрукти багаті ще й на сорбіт – цукровий спирт, який має природний проносний ефект.

    Ожина

    В одній чашці ожини міститься 8 грамів клітковини. Крім того, ця ягода багата на такі антиоксиданти, як антоціани, елагітаніни, флавоноли та флаваноли, які допомагають знешкодити хвороботворні вільні радикали, що спричинюють хвороби серця.

    Велика кількість вітаміну С в ожині забезпечує ще сильнішу антиоксидантну дію. Також цей вітамін покращує засвоєння заліза.

    Малина

    Як і у випадку з ожиною, в чашці малини 8 грамів клітковини. Ця ягода багата на захисні антоціани, флаваноли, флавоноли та елагітаніни. У поєднанні вони забезпечують потужну профілактичну дію. Науковці з’ясували, що споживання від 1 до 1,5 склянки малини щодня може сприятливо впливати на рівень глюкози у крові, інсуліну та холестерину у людей із ризиком хронічних захворювань.

    Гранати

    Чашка зерен граната містить 7 грамів клітковини. Також ці фрукти багаті на антоціани, дубильні речовини та флавоноїди, які, як було доведено, мають антиоксидантні, протизапальні та протипухлинні властивості і захищають від хвороб серця.

    Дослідження свідчить, що гранати містять сполуки, які називаються поліфенолами. Вони сприяють розмноженню здорових кишкових бактерій.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    кишківник
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Помилковий переказ на чужу картку: як повернути гроші

    17:26

    Штучні органи замість тварин: у США запускають програму переходу до 3D-моделей у медицині

    17:23

    У Франції відкрили вогонь по невідомих дронах над базою з ядерною зброєю

    17:20

    В Україні виявили десятки тисяч небезпечних іграшок напередодні свят

    17:02

    НБУ продає золоті 100 грн з особливим дизайном: який вигляд мають

    16:56

    Морози і штормовий вітер: синоптикиня розповіла, якою буде погода 6-7 грудня

    16:54

    Як прикрасити ялинку 2026 року: кольори, тренди, фото

    16:50

    Корабель ВМС США помилково відкрив вогонь по американських винищувачах, – BI

    16:46

    Виплатять майже 2 400 гривень: які 5 доплат можуть отримати пенсіонери

    16:43

    Учені навчилися “перезаряджати” старіючі клітини

    16:38
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.