• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Водіїв без прав штрафуватимуть на 40 тисяч і позбавлятимуть керування: що змінилося
    • Юрист розповів, коли ТЦК втрачає право штрафувати військовозобов’язаного
    • Виплати до Дня Незалежності: хто з українців отримає до 3100 грн у серпні
    • Податкова отримає доступ до банківських рахунків українців: що стоїть за нововведенням
    • Українцям масово надсилають неправильні рахунки за світло: як захистити себе
    • Українців можуть оштрафувати за збирання грибів і ягід — екологи пояснили умови
    • В українців не забиратимуть житло через відсутність у реєстрі – фейк спростовано
    • Оман першим у Перській затоці запроваджує податок для заможних громадян
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Романчук МиколаРоманчук Микола17 Квітня 2025, 18:211 хвилина на читання Новини технологій
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Японські науковці розробили нову технологію, яка дозволяє вирощувати структуроване куряче м’ясо у лабораторії, імітуючи роботу судин за допомогою мініатюрних порожнистих волокон. Це стало можливим завдяки новому біореактору. Про це повідомляє The Guardian.

    Головне завдання при створенні штучних тканин – забезпечити їх достатньою кількістю кисню та поживних речовин. До цього часу це обмежувало розмір тканин до товщини менше 1 мм. Однак команда під керівництвом професора Седзі Такеуті з Токійського університету зуміла виростити «шматок» курячого м’яса вагою понад 10 г, використовуючи систему з 1125 порожнистих волокон, за якими циркулює рідина, подібно до крові.

    «Ці волокна вже застосовуються, наприклад, у фільтрах для води та апаратах для діалізу. Ми показали, що вони також чудово підходять для доставки поживних речовин до штучних тканин», – пояснив Такеуті.

    Розроблений биореактор дозволив клітинам як рівномірно розподілитися, а й організуватися у структуру, близьку до справжньої м’язової тканини. Це не тільки крок до створення реалістичного за смаком та текстурою м’яса, що культивується, але й перспективний напрямок для регенеративної медицини, розробки штучних органів та м’якої робототехніки.

    біореактор куряче м‘ясо науковці

    Читайте також

    Шахраї масово розсилають фейкові повідомлення від імені Apple, Google та інших брендів

    Київстар з 25 червня скасовує дешеві тарифи для нових абонентів

    У Китаї створили робота-прибиральника, який миє унітази й поливає квіти в готелях

    HRWS
    Останні новини
    Сьогодні

    Водіїв без прав штрафуватимуть на 40 тисяч і позбавлятимуть керування: що змінилося

    21:20

    Юрист розповів, коли ТЦК втрачає право штрафувати військовозобов’язаного

    21:17

    Виплати до Дня Незалежності: хто з українців отримає до 3100 грн у серпні

    21:14

    Податкова отримає доступ до банківських рахунків українців: що стоїть за нововведенням

    21:11

    Українцям масово надсилають неправильні рахунки за світло: як захистити себе

    20:51

    Українців можуть оштрафувати за збирання грибів і ягід — екологи пояснили умови

    20:48

    В українців не забиратимуть житло через відсутність у реєстрі – фейк спростовано

    20:45

    Оман першим у Перській затоці запроваджує податок для заможних громадян

    20:41

    В Україні почастішали укуси отруйних павуків: названо види та першу допомогу

    20:36

    Як уникнути зупинки поліцією: водіям назвали головні фактори, які привертають увагу

    20:29
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.