Українці вже втретє святкуватимуть Різдво в умовах воєнного стану, але традиція накривати святковий стіл залишається незмінною.
Науковці Інституту аграрної економіки прорахували, скільки цьогоріч коштуватиме набір з 12 страв, і виявили, що середня вартість різдвяного столу для родини сягне 1365 гривень — це на 41% більше, ніж торік.
Найбільш витратною стравою стане смажена риба. Для її приготування потрібно 2 кг живого коропа та борошно, що загалом обійдеться у 306,97 грн.
На другому місці за вартістю — кутя. Традиційна пшенична кутя з маком, медом, горіхами й родзинками коштуватиме 175,05 грн. Основну частину витрат тут формують мак (68,5 грн за 200 г) і горіхи (44,89 грн за 100 г).
Третю позицію посідає пісний борщ із квасолею. Для його приготування потрібно витратити 131,94 грн. Найдорожчі інгредієнти — квасоля (43,53 грн за 300 г) і овочі.
Салат «Вінегрет» обійдеться в 67,75 грн, а вареники з різними начинками коштуватимуть:
- із картоплею — 50,06 грн,
- із капустою — 52,50 грн,
- із вишнями — 69,74 грн.Приготування вінегрету, скріншот: Youtube
Тушкована капуста, завдяки додаванню грибів печериць, вартуватиме 109,88 грн, а смажена картопля — 45,19 грн.
На окремому столі традиційно стоять соління та свіжі овочі. 500 г квашеної капусти коштують 75 грн, бочкові огірки — 42 грн за 400 г. Свіжі огірки (500 г) — 70 грн, а помідори — 64 грн. Узвар із сушених яблук, груш і чорносливу обійдеться в 105,36 грн.