Воскрес і став популярним: учені заявили, що ШІ зумів повернути до життя і прославити Гітлера

Штучний інтелект став інструментом багатьох не найсумлінніших людей, які прагнуть поширювати шкідливу і небезпечну інформацію, і одна з тривожних тенденцій пов’язана з використанням ШІ для своєрідного повернення до життя не кого-небудь, а Адольфа Гітлера, пише The Byte.

Згідно з нещодавньою доповіддю Інституту стратегічного діалогу (ІСД), екстремісти використовують ШІ для цифрового воскресіння Гітлера, створюючи потік контенту, що змінює його образ і поширюється основними соціальними мережами, як-от TikTok, YouTube, Instagram і X (колишній Twitter). У доповіді ІСД підкреслюється, що в цих відео, створених ШІ, Гітлер виголошує промови, часто перекладені англійською мовою.

Ці відео привернули до себе велику увагу, деякі з них набрали мільйони переглядів. Особливо шокуючий приклад, наведений у доповіді, стосується всього семи відеороликів, створених штучним інтелектом на YouTube, які у 2024 році вже набрали 6,9 мільйона переглядів. Ба більше, алгоритми цих платформ, схоже, посилюють такий контент, даючи йому змогу досягати більшої кількості користувачів без особливого опору з боку систем модерації контенту. Цей сплеск контенту, створеного ШІ, не тільки прославляє Гітлера, а й намагається зробити з нього одну з найсумнівно найвідоміших фігур в історії, перетворивши на людину, яку “просто неправильно зрозуміли”.

Цей зсув в оповіданні збігається зі зростанням екстремістських ідеологій, які знайшли благодатний ґрунт в Інтернеті. У звіті ІСД зазначається, що, крім Гітлера, інші екстремістські угруповання, включно з ІДІЛ, також використовують ШІ для створення складної пропаганди, що робить ці інструменти привабливими для тих, хто прагне просувати радикальні ідеї.

Можливо, найбільш тривожним аспектом є те, як цьому контенту дозволяють поширюватися без будь-якого втручання. У звіті зазначається, що X особливо насичений прогітлерівським контентом. В одному випадку всього 11 постів за один тиждень зібрали 11,2 мільйона переглядів. Незважаючи на явне порушення правил платформи, що забороняють розпалювання ненависті та підбурювання, такий контент часто залишається в мережі надовго, набираючи обертів завдяки акціям і лайкам. Ширші наслідки цієї тенденції викликають тривогу, оскільки інструменти штучного інтелекту стають дедалі доступнішими і недорогими.

Екстремістські угруповання швидко використовують ці технології для створення більш захопливої та переконливої пропаганди. Тепер, коли штучний інтелект генерує реалістичні підробки і клонує голоси, ці групи можуть створювати контент, який має достовірний вигляд і звучить достовірно, що ще більше стирає грань між реальністю і дезінформацією. Зростаюче використання штучного інтелекту в таких цілях відображає більш серйозну проблему для платформ соціальних мереж, які не встигають за темпами технічного прогресу і стрімким поширенням екстремістського контенту, вважають автори доповіді. Наприклад, хоча платформи мають системи для виявлення і видалення шкідливих матеріалів, величезний обсяг і витонченість пропаганди, генерованої ШІ, роблять це завдання набагато складнішим у наші дні.

Романчук Микола

Recent Posts

ПриватБанк продав 245 заправок, які раніше контролював Коломойський

Приватбанк продав 245 заправок та 33 земельні ділянки, що контролювались Коломойським за майже 696 мільйонів…

13 хв. ago

Папа Римський втрапив у скандал через слова про жінок

Папа Римський Франциск зазнав критики з боку Лувенського католицького університету в Бельгії через заяву про роль жінок…

21 хв. ago

У Бельгії двоє священників влаштували гей-оргію із наркотиками: один загинув, а другого – арештували

У Бельгії британський священнослужитель помер після ночі сексу та наркотиків зі своїм бельгійським "колегою". Останнього…

25 хв. ago

Чоловіки взялися колоти ботокс у мошонку: нова мода набирає обертів

Багато чоловіків часом переживають через розмір свого пеніса, і це досить поширена проблема. Такий стан,…

37 хв. ago

Як дізнатися, що хтось таємно вас не виносить: 7 тонких ознак

Розуміння людської поведінки може бути складною справою. Особливо коли люди намагаються приховати свої справжні почуття до вас.…

38 хв. ago

Німецький бренд Billy Boy випустив “цифрові презервативи”: від чого вони захищають

Німецький бренд презервативів BILLY BOY та Innocean Berlin запускають додаток CAMDOM. Його називають першим у…

41 хв. ago