У Польщі заарештували диверсантів, які працювали на спецслужби Росії

У Польщі заарештували дев’ятьох людей за підозрою в диверсіях на замовлення російських спецслужб, заявив прем’єр-міністр країни Дональд Туск.

“Це стосується побиття, підпалів та спроб підпалу”, – уточнив Туск. Серед заарештованих – громадяни України, Білорусі та Польщі. За словами польського прем’єра, це наймані люди, іноді «з кримінального світу».

Туск нагадав про нещодавній випадок у Вроцлаві на заході Польщі, де було припинено спробу підпалу заводу з виробництва фарб. Підпал, «без сумнівів, був замовлений російськими спецслужбами», вважає польський прем’єр. За його словами, ситуація дуже серйозна, а подібні диверсії також були зафіксовані у Литві, Латвії та Швеції.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда назвав серію великих пожеж, які спалахнули протягом кількох днів, «спробою дестабілізувати ситуацію» у країні. Тоді ж голова польського Бюро національної безпеки Яцек Сев’єра припустив, що до того, що відбувається, можуть мати відношення іноземні спецслужби.

До цього, за даними Financial Times, розвідки країн Євросоюзу попередили свої уряди, що російська влада готує диверсії на території Європи. Йдеться про вибухи, підпали та заподіяння шкоди європейській інфраструктурі за допомогою російських агентів та довірених осіб.

Крім побоювань щодо можливих диверсій, Росію також звинувачують у масштабних атаках хакерів і кампаніях з дезінформації. Дії Москви не слід розглядати окремо одна від одної, оскільки мета Росії — чинити максимальний тиск «в усіх напрямках», зазначив у розмові з FT представник західної розвідки.

У нещодавньому звіті аналітиків Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень Великобританії зазначається, що Москва робить нові спроби впровадити своїх агентів у Європі, використовуючи діаспори та організовані злочинні угруповання.

Ольга Степанова

Recent Posts

Столтенберг заявив, що в перші дні війни Зеленський ховався в бункері від “російських убивць”

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг згадав про те, як познайомився з президентом України Володимиром…

2 хв. ago

Це ще не межа: НБУ назвав причини стрімкого подорожчання продуктів

Фактична споживча інфляція у серпні очікувано прискорилася до 7,5% у річному обчисленні. Одним із основних…

12 хв. ago

Шукали відповідь 75 років: у Гарварді знайшли секрет щастя

Багато хто витрачає роки свого життя, щоб розгадати секрет щастя і здоров'я. Є переконання, що людина має…

17 хв. ago

80% українок не шукають роботи: згодні на маленьку зарплату

З початку війни в Україні виникла серйозна кадрова криза. Багато працівників, особливо в медицині та…

22 хв. ago

Жінка кричала і задихалася: у Харкові косметологиня вбила свою пацієнтку

У Харкові затримано косметологиню, через дії якої померла клієнтка. Про це повідомили у поліції Харківської області. За…

36 хв. ago

Багатьох мобілізують: Далеко не всім студентам ТЦК дадуть відстрочку цієї осені

Мобілізація студентів в Україні у 2024 році здійснюється відповідно до закону №10449. Більшість студентів, які…

42 хв. ago