Данія дозволила Україні використовувати F-16 для ударів по території РФ

Данія підтвердила право України використовувати F-16 для ударів по цілях на території Росії. Така позиція не нова, вона є частиною умов передачі літаків. Данія минулого року пообіцяла поставити Україні 19 винищувачів F-16.

Про це заявив міністр закордонних справ Данії Ларс Льокке Расмуссен журналістам у четвер у Брюсселі. За його словами, дозвіл на удари по Росії з F-16 – це не нова позиція Данії і є частиною допомоги. Очікується, що Данія надасть Україні 19 винищувачів F-16.

Глава МЗС Данії відповідав на запитання, чи дозволить Копенгаген Україні використовувати передані його країною винищувачі F-16 для ударів по об’єктах на російській території.

“Коротка відповідь – так. І ця позиція не нова. Це частина допомоги. Коли ми обговорювали це з нашим комітетом у закордонних справах у данському парламенті, ми від самого початку ясно дали зрозуміти, що можлива атака військових об’єктів на території агресора є частиною самооборони”, – сказав глава МЗС Данії.

Рішення про поставки Україні F-16 було фактично ухвалене ще в 2022 році. В прямому ефірі 1 травня зробив спікер Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що винищувачі F-16 опиняться в Україні після Великодніх свят. Водночас він зазначив, що точних термінів постачань літаків він назвати не може.

Як нещодавно повідомило видання The Standard, посилаючись на високопоставлене військове джерело, поставки перших винищувачів F-16 в Україну будуть влітку цього року. Точна дата не розголошується з міркувань безпеки.

Про те, що винищувачі F-16 попадуть в Україну вже цього літа, заявила раніше і міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен в інтерв’ю LRT. Вона наголосила, що поставки літаків уже готова почати Данія. Проте для успішного прийому та експлуатації F-16 українській стороні необхідно підготувати відповідну інфраструктуру. Це охоплює не тільки технічні моменти, а й навчання пілотів і технічного персоналу.

Нагадаємо, що група українських пілотів вже проходить навчання на винищувачі F-16 у Франції, куди їх перемістили після закінчення курсів у Британії. Зараз навчальний процес проходить на одній з авіабаз французських ВПС на південному заході країни.  А в США вже завершила навчання на американських винищувачах F-16 перша група пілотів Повітряних сил Збройних сил України. Тепер пілоти відправляються на додаткову підготовку до Європи. А у Нідерландах українські військові завершили навчання з обслуговування F-16.

Ольга Степанова

Recent Posts

Можуть зупинити на вулиці: що чекає на військовозобов’язаних в Україні з 16 липня

Після 16 липня в Україні – дати, коли стікає термін поновлення даних військовозобов'язаними у ТЦК…

59 секунд ago

Материв і бажав смерті: в Одесі тренер образив військового, але одразу поплатився

В Одесі фітнес-тренер обматерив військового, який служив у 53-й бригаді ЗСУ та побажав йому смерті.…

11 хв. ago

Україна по вуха у боргах перед МВФ: більше нас набрала лише одна країна

Борг перед МВФ, який має Україна, досяг майже 14 мільярдів доларів. На сьогодні це –…

14 хв. ago

Стилісти показали найкраще взуття для літа: візуально подовжує ноги та вписується у будь-який образ

Сучасним модницям пропонують безліч видів літнього взуття, яким можна доповнити літній образ. Але стилісти стверджують,…

26 хв. ago

Отруйна змія померла після укусу чоловіка: як це сталося

В Індії змія вкусила чоловіка, але він не розгубився і тричі вкусив її у відповідь. Рептилія померла,…

31 хв. ago

Портрет короля Чарльза і королеви Камілли з принцами Вільямом спантеличив підданих. Фото

Члени сім’ї монархів Великої Британії поділилися історичним портретом, зробленим під час щорічного Королівського тижня в…

39 хв. ago