Більше, ніж планували: Україна у квітні отримає мільйон снарядів за ініціативою Чехії

Відбулося підписання угоди учасників ініціативи Чехії з закупівлі артилерійських снарядів для України за межами європейських країн, згідно з якою Києву нададуть мільйон боєприпасів – більше, ніж передбачалося. Про це йде мова у матеріалі італійського видання Corriere della Sera з посиланням на власні джерела.

Автори статті зазначають, що спочатку очікувалося, що буде здійснено закупівлю 800 тисяч снарядів, зокрема 500 тисяч для найбільшого калібру 155 мм і ще 300 тисяч для 122 мм. Проте згодом представники уряду Чехії знайшли ще 200 тисяч снарядів.

“Залишається незрозуміло, до яких саме підприємств направили звернення, хоча наявні чутки вказують серед іншого на Південну Корею, Туреччину і, можливо, Південну Африку”, – зазначає видання.

Водночас за даними Corriere della Sera, перші партії боєприпасів до України можуть надійти не у червні, як до цього відкрито заявляли в чеському уряді, а вже у квітні. В цілому ж до чеської ініціативи долучились 15 країн, зокрема Німеччина, Франція, Голландія, Норвегія, Швеція, Португалія, Бельгія, Польща та Канада, зазначають журналісти. Не всі вони прямо назвали суму, внесену для закупівлі снарядів.

Нагадаємо, що Чехія очолює ініціативу з забезпечення України принаймні 800 тисячами боєприпасів, до того ж це число у майбутньому може вирости до 1,5 мільйона. Про це напередодні повідомив глава МЗС країни Ян Ліпавський. За його словами, джерело їх фінансування потрібно забезпечити ще до того, як їх доставлять в Україну. Саме тому чеська ініціатива сама собою може бути достатньою для підтримки країни.

За словами міністра, чеська ініціатива щодо ініціативи, яка передбачає закупівлю снарядів із джерел поза межами Європейського Союзу, вже приносить користь, хоча постачання ще не почалися і не розпочнуться протягом найближчих тижнів.20 березня стало відомо, що Литва погодила долучитися до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для ЗСУ. Причому глава уряду країни Інґріда Шимоніте не назвала виділену суму.

Ольга Степанова

Recent Posts

Росія намагалася вчинити в Києві 9 травня серію терактів: агентів ГРУ затримали

Служба безпеки України затримала агентурно-бойову групу російського ГРУ, яка планувала серію терактів у Києві до 9 травня.…

4 хв. ago

Таких давно не було: ЗСУ збили дуже дорогий російський гелікоптер

Збройні сили України приземлили черговий російський бойовий гелікоптер. Це дуже сучасна та дорога машина. Про…

16 хв. ago

Схоже на вибух мозку: деяким людям, на жаль, не можна займатися сексом

Причиною сильних головних болів і навіть судинних катастроф може стати як неприємна погода, так і одне…

25 хв. ago

Відомого голлівудського актора побили в центрі Нью-Йорка

66-річний американський актор Стів Бушемі зазнав нападу невідомого, коли прогулювався Третьою авеню біля 27-ї Східної…

36 хв. ago

Чи допоможуть штрафи пришвидшити мобілізацію: нардеп назвав головну проблему

Штрафи за ухилення від мобілізації покращать ситуацію, але стимулювати чоловіків йти на службу до війська…

44 хв. ago

В Україні значно зросли ціни на комуналку: яка послуга подорожчала найбільше

В Україні за останній рік — з квітня 2023 по квітень 2024 року — відбулося…

55 хв. ago