Демобілізація з війни: нардепи вирішили, скільки потрібно відслужити і як відпускатимуть додому

В Україні вже третій рік продовжується повномасштабна російська військова агресія. Є захисники, які весь цей час перебувають на фронті і їм потрібний тривалий відпочинок. І тому пропонувалося оголосити їм демобілізацію.

Нардеп Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі поділився, чи ухвалено остаточне рішення, пише Стіна.

Зокрема, серед депутатів точилися дискусії, через скільки місяців варто військовим дати право на демобілізацію – 18 чи 36.

Гончаренко поділився, що його пропозиція про демобілізацію через 36 місяців служби без додаткових рішень Ставки була відхилена Комітетом із нацбезпеки.

При цьому він додав, що члени Комітету підтримали правку нардепа Мар’яни Безуглої про демобілізацію також через 36 місяців, але за рішенням президента України.

Нардеп при цьому написав, що ідею демобілізації військових узагалі ховають. Шукають варіанти, щоб це стало можливим через 36 місяців, але за умови, що військовий проведе 18 місяців із цього терміну на передових позиціях та ще шукають варіанти.

Гончаренко написав, що глобально вони не хочуть ухвалювати рішення щодо демобілізації й це дуже погані новини.

Міноборони надало роз’яснення нового мобілізаційного законопроєкту №10449. Зокрема пропонується мобілізувати молодь від 25 років. Граничний мобілізаційний вік залишать постійним – 60 років.

З 2025 року у вишах запроваджується базовий військовий вишкіл. Однак, деякі категорії громадян можуть бути звільнені від неї.

Також замість строкової служби вводиться базова військова служба на строк 5 місяців у мирний час та 3 місяці у військовий. Водночас громадяни з 18 років можуть самостійно вибрати час проходження базової військової служби. При цьому осіб до 25 років не зможуть закликати по мобілізації служити.

Ольга Степанова

Recent Posts

Російські олігархи стали заручниками Путіна: їхнє багатство під ударом через війну

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну російським олігархам на Заході стали не раді. Багато країн ввели заборону…

24 секунди ago

Російське МВС видалило з розшуку Зеленського та Порошенка

Чинний президент України Володимир Зеленський та експрезидент Петро Порошенко зникли з сайту розшуку МВС. Про…

8 хв. ago

Прямо з корони: королева Камілла зʼявилася з особливою брошкою (фото)

Королева Камілла зʼявилася на публіці з особливою брошкою. Про це повідомляє British Royal Jewels. Дружина онкохворого короля Великої…

20 хв. ago

Замах на президента: Зеленський звільнив начальника Управління держохорони

Президент України Володимир Зеленський відправив у відставку начальника Управління державної охорони (УДО) Сергія Рудя. Сталося…

28 хв. ago

Рахує кроки у СІЗО? Нардеп Дубінський засвітив цікавий годинник, скільки він коштує (фото)

Народний депутат Олександр Дубінський, який наразі перебуває у СІЗО за підозрою у держзраді, носить годинник відомої компанії…

28 хв. ago

Сміється весь Голлівуд: Меган Маркл стрімко знищує своє ім’я

Запуск нового подкасту колишньої американської актриси знов довелося відкласти. Керівництво платформи Lemonada Media переживає з приводу…

33 хв. ago