Шахраї на OLX ошукали людей на майже 120 тисяч грн: яку схему придумали

На Одещині правоохоронці викрили групу зловмисників, які організували схему для заволодіння коштами людей під приводом купівлі на онлайн-майданчику оголошень OLX.  

Про це повідомляє пресслужба Одеської обласної прокуратури.

Нині про підозру повідомлено трьом громадянам України за фактом шахрайства шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 4 ст. 190 КК України). 

За даними слідства, підозрювані розробили схему для заволодіння коштами людей під приводом купівлі на онлайн-майданчику оголошень OLX. Це робилося шляхом створення фішингового посилання під час оформлення доставки. Наразі правоохоронці вже встановили чотирьох громадян, яким завдано збитків на понад 119 тисяч гривень. Встановлюються інші постраждалі особи, кількість яких попередньо сягає близько 50.

“Щойно покупець зацікавився товаром, шахраї пропонували йому безпечний спосіб купівлі та скидали посилання, зовнішній вигляд якого повністю копіює дизайн сайту “OLX доставки”. Під час переходу за цим посиланням і заповнення необхідних полів із зазначенням реквізитів своїх платіжних карток, зловмисники отримували дані, які вводили до застосунку Google Pay, створювали віртуальні рахунки потерпілих та знімали гроші”, — розповіли у пресслужбі.

До суду подано клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Як розповіли у Нацполіції Одеської області, організував шахрайську схему раніше судимий за майнові злочини чоловік, який тимчасово проживає в Одесі. Разом зі своєю співмешканкою та спільним знайомим вони створили сайт-двійник популярного онлайн-сервісу з продажу товарів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Худнемо до літа: 15 правильних овочів із низьким вмістом вуглеводів

Новий сезон овочів - найкращий час не тільки скинути вагу, але й комфортно перейти на більш…

5 хв. ago

“Важко працювати”: після атак України з НПЗ у РФ масово звільняються співробітники

Українські безпілотники вже багато разів вдало атакували нафтопереробні заводи в південних регіонах Росії. І після…

16 хв. ago

Готелів і барів біля моря не буде: популярна курортна країна засмутила туристів скандальною ініціативою

Іспанія ухвалила кардинальне рішення для боротьби із масовим і неконтрольованим туризмом. Як пише видання The Olive Press,…

24 хв. ago

Парад Путіна. Які президенти приїхали до диктатора (список)

Сьогодні у Москві відбудеться Парад Перемоги. Стало відомо, президенти та лідери яких країн завітають у…

35 хв. ago

ЗС РФ прорвали оборону ЗСУ на одному з напрямків: деталі від DeepState

Збройні сили Російської Федерації просунулися в районі Веселого Донецької області. На фронті спостерігається складна ситуація та…

44 хв. ago

Одужання принцеси Кейт йде добре: принц Вільям ухвалив важливе рішення

Від моменту, коли публіці стало відомо про діагноз принцеси Уельської у березні 2024 року, її…

51 хв. ago