Глава ЦРУ: Ризик ядерного удару по Україні був реальним

У 2022 році існував реальний ризик того, що Росія застосує тактичну ядерну зброю по Україні. Це було в момент осіннього контрнаступу ЗСУ. Про це заявив глава ЦРУ Вільям Бернс, передає The Telegraph.

Посадовець зазначив, що раптовий прорив ЗСУ на північному сході України викликав побоювання, що російський диктатор Володимир Путін вдасться до крайніх заходів, що, у свою чергу, викликало сплеск дипломатичної активності.

«Восени 2022 року був момент, коли я подумав, що існував реальний ризик потенційного застосування тактичної ядерної зброї», – пригадав Бернс, вперше спілкуючись із головою британської зовнішньої розвідки Мі-6.

За його словами, президент США Джо Байден відправив його поговорити з російським колегою Сергієм Наришкіним наприкінці 2022 року, щоб гранично чітко пояснити, якими будуть наслідки такого роду ескалації.

Так, у листопаді 2022 року Бернс вирушив до Анкари (Туреччина), щоб зустрітися з Наришкіним на першій особистій зустрічі високопосадовців двох країн після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Як зазначає видання, у жовтні 2022 року виникли побоювання щодо можливої атаки РФ після того, як російський міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що Україна збирається використовувати радіоактивну «брудну бомбу». Тоді кремлівські ЗМІ почали писати, що Київ збирає ядерні матеріали для використання на полі бою у «брудній бомбі» чи «ядерній зброї малої потужності».

Утім, Британія негайно відкинула ці звинувачення, а президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія сама явно планувала атаку із застосуванням «брудної бомби».

Нагадаємо, що на початку вересня в тимчасово окупованому Криму очевидці зафіксували рух військових вантажівок з номерами, які вказують на їхню приналежність до 12-го ГУМО РФ. Це управління відповідає за зберігання, експлуатацію та обслуговування ядерних боєприпасів.

Коломієць Надія

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago