Україна отримає F-16 раніше осені: Нідерланди назвали нові терміни поставок

Поставки винищувачів F-16 в Україну можливі вже цього літа, а не восени, як заявлялося раніше. Спільними зусиллями міжнародне співтовариство та Україна працюють над тим, щоб зробити ці поставки можливими в найкоротші терміни. Також з цього літа вже можливе постачання ППО в певні частини.

Про це заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен в інтерв’ю LRT. Вона наголосила, що оставки літаків уже готова почати Данія. Проте для успішного прийому та експлуатації F-16 українській стороні необхідно підготувати відповідну інфраструктуру. Це охоплює не тільки технічні моменти, а й навчання пілотів і технічного персоналу.

“З літа цього року ми готові надати реальний потенціал, починаючи з данських F-16, а потім нідерландських F-16. Зрозуміло, українська сторона також має бути готовою до цього: має бути створено відповідну інфраструктуру і можливості для технічного обслуговування, починаючи із запасних частин і закінчуючи боєприпасами”, – заявила вона.

У 2023 році під керівництвом Нідерландів і Данії було створено авіаційну коаліцію, метою якої стала передача Україні сучасних винищувачів F-16. Кайса Оллонгрен зазначила, що коаліція дуже старанно працює над поставками винищувачів до України, і з цього літа вже можливі поставки ППО до певних частин.

На запитання про затримку військової допомоги міністр сказала, що “війна складна і дуже потворна”. За її словами, російські окупанти нині справді мають певну перевагу, однак Захід вважає, що ситуацію можна змінити, якщо збільшити обсяги виробництва. Зокрема, боєприпасів, безпілотників та іншого озброєння, яке широко впроваджене і використовується Україною.

Нагадаємо, перед цим міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявляла, що Нідерланди планують розпочати відправлення винищувачів F-16 Україні аж восени після Данії. За її словами, такий графік передбачений планом, який прописали союзники України. Він включає навчання українських пілотів, підготовку персоналу з обслуговування та передання реальних літаків.

Про те,що F-16 можуть з’явитися в українському небі ще до літа 2024 року заявляла і прем’єр-міністерка Данії  Метте Фредеріксен.  За її словами, єдина причина затримки передачі літаків полягає у технічному моменті.

Рішення про поставки Україні F-16 було фактично ухвалене ще в 2022 році. Україна очікує на винищувачі й досі. В прямому ефірі 1 травня зробив спікер Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що винищувачі F-16 опиняться в Україні після Великодніх свят. Водночас він зазначив, що точних термінів постачань літаків він назвати не може.

Станом на зараз в Повітряних силах кажуть, що Україна готується до отримання перших літаків вже незабаром. Майже стовідсотково ці “пташки” ЗСУ отримають вже цього року. Це ж підтверджують і в Пентагоні. 

Нагадаємо, що група українських пілотів вже проходить навчання на винищувачі F-16 у Франції, куди їх перемістили після закінчення курсів у Британії. Зараз навчальний процес проходить на одній з авіабаз французських ВПС на південному заході країни. Хоча рішення про передачу Україні F-16 ухвалили ще у 2022 році, але для передачі винищувачів Україні потрібно було спочатку навчити пілотів і наземний персонал.

Ольга Степанова

Recent Posts

74-річний Річард Гір з дружиною зʼявився на Каннському кінофестивалі-2024

74-річний американський актор Річард Гір відвідав Каннський кінофестиваль-2024 з дружиною Алехандрою Сільвою. Знімками 41-річна обраниця зірки "Красуні" поділилася в…

3 години ago

«Хрещений батько» ШІ вважає, що варто заборонити його військове використання

Інформатик Джеффрі Хінтон, якого називають «хрещеним батьком штучного інтелекту» за його великий внесок у розвиток…

3 години ago

Обмежено придатні чоловіки стануть необмежено придатними: роз’яснення Міноборони

Чоловіки, що мають статус обмежено придатних, можуть бути визнані або придатними, або непридатними до військової…

3 години ago

Робити і не афішувати: екс-голова Пентагону про введення іноземних військ в Україну

В даний час не варто виключати можливість введення військ НАТО до України, але не треба це афішувати.…

3 години ago

Підводні кабелі вразливі до шпигунства з боку китайських ремонтних кораблів, – WSJ

Підводні кабелі, які передають інтернет-трафік через Тихий океан, можуть бути вразливі для втручання з боку китайських ремонтних…

3 години ago

Олександр Усик втратить титул чемпіона світу: у чому причина

Український професійний боксер Олександр Усик може втратити титул абсолютного чемпіона. Про це пише Al Jazeera. Після перемоги над британцем…

3 години ago