Спочатку дав премію, а потім одружився: мер Старокостянтинова опинився в центрі скандалу

Миколу Мельничука, мера Старокостянтинова, що на Хмельничччині, оштрафували за преміювання нареченої, яка була його підлеглою. НАЗК склало протокол на посадовця. Про це повідомляють на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

У звіті сказано, що у жовтні 2023 року Мельничук видав два розпорядження про преміювання нареченої, яка на той час обіймала посаду начальниці загального відділу виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради.

І такі дії Миколи Мельничука створили конфлікт інтересів, оскільки він перебував із підлеглою у позаслужбових стосунках, а згодом і одружився з нею. У НАЗК зазначають, що Мельничук порушив вимоги п. 3 ч. 1 ст. 28 Закону України “Про запобігання корупції”, в якому сказано:

“За вимогами ст. 27 Закону “Про запобігання корупції” робота дружини, тобто близької особи, у прямому підпорядкуванні міського голови не допускається. У такому випадку міський голова або підпорядкована йому близька особа мають бути звільнені з посади”, – зауважили в агентстві.

Одружившись із підлеглою, який Мельничук видав премії, він знов порушив закон, адже за вимогами ст. 27 Закону робота дружини, тобто близької особи, у прямому підпорядкуванні міського голови не допускається.

У такому випадку, або сам міський голова або його дружина мали звільнитись з посади. Але вони цього не зробили. У НАЗК зазначили, що Миколі Мельничуку внесли припис з вимогою усунути відносини прямого підпорядкування і він цей припис не виконав.

У зв’язку з невиконанням вимог припису НАЗК розпочало процедуру притягнення міського голови до адміністративної відповідальності за ст. 188-46 КУпАП. Миколу Мельничука за невиконання припису НАЗК можуть оштрафувати на суму від 1700 до 4250 гривень штрафу.

Міський голова Старокостянтинова дав коментар “Суспільному” і заявив, що не вбачає у своїх діях жодних порушень законодавства, а “усілякі плітки” розпускають його політичні опоненти.

Він пояснив, що преміювання працівників міськвиконкому здійснюється згідно затвердженого положення, і розпорядження щодо виплати премій готує керуюча справами міськвиконкому. Він же його лише підписує як міський голова.

“Коли їй дали премію, і не лише їй, але й іншим працівникам міськвиконкому, то це дали премію для того, щоб ми могли купити дрони для військових. Але я навіть не хотів це висвітлювати. І на той час вона ще не була моєю дружиною, ми лише подали заяву в РАЦС. У законодавстві немає такого поняття, як наречена. Тому я не бачу в цьому ніяких порушень”, — заявив Мельничук.

За його словами, його дружина продовжує працювати у міськвиконкомі. Але вони напряму не спілкують по роботі, адже за штатним розкладом вона знаходиться у прямому підпорядкуванні керуючої справами. І цитований НАЗК закон не розповсюджується на нього, бо він займає обрану посаду.

Ольга Степанова

Recent Posts

74-річний Річард Гір з дружиною зʼявився на Каннському кінофестивалі-2024

74-річний американський актор Річард Гір відвідав Каннський кінофестиваль-2024 з дружиною Алехандрою Сільвою. Знімками 41-річна обраниця зірки "Красуні" поділилася в…

4 години ago

«Хрещений батько» ШІ вважає, що варто заборонити його військове використання

Інформатик Джеффрі Хінтон, якого називають «хрещеним батьком штучного інтелекту» за його великий внесок у розвиток…

4 години ago

Обмежено придатні чоловіки стануть необмежено придатними: роз’яснення Міноборони

Чоловіки, що мають статус обмежено придатних, можуть бути визнані або придатними, або непридатними до військової…

4 години ago

Робити і не афішувати: екс-голова Пентагону про введення іноземних військ в Україну

В даний час не варто виключати можливість введення військ НАТО до України, але не треба це афішувати.…

4 години ago

Підводні кабелі вразливі до шпигунства з боку китайських ремонтних кораблів, – WSJ

Підводні кабелі, які передають інтернет-трафік через Тихий океан, можуть бути вразливі для втручання з боку китайських ремонтних…

4 години ago

Олександр Усик втратить титул чемпіона світу: у чому причина

Український професійний боксер Олександр Усик може втратити титул абсолютного чемпіона. Про це пише Al Jazeera. Після перемоги над британцем…

4 години ago