Українські військові в Збройних силах скаржаться на нестачу харчування або на його якість. Більшість з них стверджують, що харчування змінилось на гірше після того, як у грудні минулого року був створений Державний оператор тилу – структура, що має забезпечувати тилові потреби ЗСУ. Що не так з харчуванням захисників, з’ясовував “Інформатор”.
В половини хлопців вже печія
Ми зв’язалися з військовими, що служать, як на фронті, так і в тилу. Вони розповідають, що останнім часом якість харчування змінилася – не в кращу сторону.
“Харчуємося у їдальні при військовій частині. Минулого року харчування було якісніше – могли приготувати грецький салат, приміром, давали йогурти, яблука, часто було м’ясо, курка, риба. Тобто, була якась різноманітність. Ось вже кілька місяців одне й те саме – найчастіше – вермішель з тушонкою, або каша з курятиною. Якщо йде салат з капусти до цього всього – це вже добре. Картоплі давно не було в меню, ще є супи і борщі – але вони ніякі. Ми не скаржимося, бо ж служимо по місцю, а не на передку, буваємо удома між нарядами. Але є хлопці здалеку – вони тут і живуть, і харчуються, їм важче”, – розповів нам військовий однієї з тилових частин.
Інший військовий розповів, що нещодавно повернувся з полігону на заході України, де був на навчанні. Там харчування взагалі не було.
“Добре, що з “рідної” частини дали сухпайки. І хтось метикуватий додумався відкрити біля полігону кіоск – правда, туди черги були кілометрові, але можна було розжитися кавою, ковбасою, сиром і хлібом. Так і жили. Але невже важко найняти двох кухарів на полігоні в тилу, аби зварили хоч якогось гарячого супу бійцям? Як новий вид зброї – так опановуй, захищай країну, а як виділити мішок картоплі і мішок крупи – так країна не згадує про нас”, – обурюється солдат.
Військовий однієї з частин Сил ППО, який зараз знаходиться на Чернігівщині скаржиться, що змушений вже кілька тижнів їсти дешеву польську тушонку, яку надає його частина. Інше м’ясо доводиться купувати самим.
“Звісно, в поле на позиції дали круп, картоплі – якісь каші й супи самі варимо, замість зелені кропиву рвемо, а от з м’ясного – тільки дешева тушонка. А воно як набігався цілий день – хочеться чогось м’ясного і ситного. Але в половини мого підрозділу від тієї тушонки вже печія. Раз на тиждень посилаємо гінця до найближчого населеного пункту, скидаємося власними грішми, купуємо нормальні продукти до тих супів чи каш”, – розказує військовий.
Є скарги на харчування і з передової. На кількість харчів і якість поскаржився боєць з Бахмутського напрямку.
“Раз на декілька тижнів підвозять продукти, готуємо на позиції самі, навіть холодильничка вскладчину в свій погребок купили, бо маємо тут генератор. Але зараз дають набагато менше – хліб, крупи, овочі, курятину. Молочне, фрукти, риба, солодке – дуже рідко. Ну, ми й не розраховуємо. Виручають волонтери і рідні, які передають харчі поштою. Взимку простіше було, бо жінка вдома купила 5 кілограмів сала, пару кілограмів домашньої ковбаси, масла і за пару днів воно все на відділенні в Донецькій області. А влітку з цим буде складніше, бо ж спека. Крайній раз передавали м’ясні вироби в вакуумних упаковках, щоб не зіпсувалися, а сало в банках закатане”, – розповів воїн.
ДОТ і тендери
Закупівлями продуктів для армії в Україні займається Державний оператор тилу (ДОТ). Свою роботу агентство розпочало у грудні – його створили після низки корупційних скандалів з закупівлею їжі, найгучнішим з яких виявилась закупівля яєць по 17 грн. Керівник ДОТ Арсен Жумаділов з самого початку заявив, що створює агенцію за стандартами НАТО. І в перші ж місяці уклав майже 90 контрактів на загальну суму 11 мільярдів і при цьому зекономив 4,6 мільярда гривень.
“Переважна більшість контрагентів, які виграють наші процедури, що оголошуються в електронній системі Prozorro — українські виробники. Ми пріоритизуємо взаємодію саме з ними з кількох причин. По-перше, це коротке логістичне плече — постачальники тут, їхні виробничі потужності тут, відповідно, не потрібно витрачати час, щоб довезти готову продукцію з третіх країн. Друге — це, як правило, нижча ціна, ніж в імпортної продукції. І третє — до 40% коштів, які оплачуються таким виробникам, в тому чи іншому вигляді повертаються до держбюджету у вигляді податків та зборів”, – заявив Жумаділов.
Проте не все виявилось так просто. Бо, наприклад, з укладених у березні Державним оператором тилу 16 контрактів на постачання харчів ЗСУ 11 зірвано по часу та асортименту товарів. Щоб харчові продукти йшли безперебійно, у ДОТ намагаються оперативно змінювати постачальників – інколи навіть в обхід тендерів. Також в агенції намагаються контролювати вивантаження товару, перевіряють склади постачальників.
“Робота над забезпеченням безперебійного постачання харчових продуктів для ЗСУ є пріоритетом для DОТ. Станом на 19 квітня військові частини забезпечені харчуванням. Розвʼязуються точкові питання щодо допостачання окремих категорій. Протягом двох перших тижнів забезпечення ЗСУ харчуванням було зафіксовано невиконання в повному обсязі постач від двох постачальників: ТОВ “Твій Хліб” та ТОВ “Черкаський м’ясокомбінат”. Обсяги цих постачальників були перерозподілені між іншими контрагентами. Відтак Державним оператором тилу за результатами збору комерційних пропозицій укладаються договори з трьома новими постачальниками. На раніше законтрактованих постачальників також розподілено додаткові області”, – звітує наприкінці квітня ДОТ.
Як з’ясувалось, постачальник “Твій хліб”, якому ДОТ без тендерів віддав контракт на 1,35 млрд грн, не поставив до війська 64% продуктів. Частину непоставленого замовлення віддали ТОВ “Контракт Продрезерв 5” з Дніпра. Але договори з цією компанію миттєво стали на 40 млн дорожчими, повідомив політтехнолог Олег Постернак. До всього, бенефіціаром ТОВ “Твій хліб” є російський громадянин Олександр Моряков.
Ще одного підрядника ДОТ – власника компанії ТОВ “Буський консервний завод” Олександра Лапшина пов’язують з родиною скандального Гринкевича. Лапшин – довірена особа родини Гринкевичів, на якого вони переписували своє майно, щоб його не конфіскували. Так що підбір постачальників без тендерів викликає чимало питань.
Штрафні санкції для невиконаного замовлення становлять всього 0,1% від суми замовлення. Це копійки порівняно із сумою контрактів та шкодою для армії.
Неофіційно постачальники харчів стверджують, що ДОТ власноруч зриває торги на Prozorro постійною зміною тендерних вимог, саме через це постачальники відмовляються брати участь у торгах з Міноборони.
Продукти не везуть, бійці ходять на рибу
У коментарях на офіційній сторінці ДОТ військові, котрі відповідальні за матеріальне забезпечення частин описують реальну ситуацію, що склалась в їхніх підрозділах. Вони стверджують, що невиконання замовлення йде по всіх групах товарів.
“У нас забезпечення залишається на рівні 34% за один період та 10% за інший період (в зоні бойових дій краще – 80%). Якщо в середньому – 44%”, – пише Неля Стельмах.
“Харчування зіпсувалося. Кисломолочних продуктів немає. Масло відсутнє. На взвод на тиждень 4кг м’яса. Овочів та фруктів нуль. В минулому році була риба морожена хорошої якості. Масло часто і хороше (не спред). А це щось геть…”, – стверджує Маряна Шалайко-Волошин.
“З молочної продукції в раціоні взагалі немає кефіру, ряжанки, чи того ж молока. Дуже мало курячого мʼяса і яєць”, – пише Петро Смолій.
Чимало у військових нарікань на якість продуктів та строки постачання. “У нас відставання з постачанням майже в три періоди. М’ясо не везуть. Якість погіршилась”, – стверджує Олександр Олексенко.
“Наша військова частина 2 тижні не отримувала продуктів. Бійці ходили ловити рибу і стріляли якихось птахів”, – пише Інна Ненюк.
Ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука підтверджує, що ситуація із постачанням харчування ЗСУ стрімко погіршується. І це стосується і стабільності постачання, і його прозорості.
“Отримую сигнали від фронтовиків. Поспілкувався з начальником логістики – заступником командира однієї з бойових частин 59-ї бригади, полковником Олександром Заїченком, який зараз перебуває на передовій. Сухі факти: обраний ДП “Державний оператор тилу” постачальник “Твій хліб”, з яким ДОТ місяць тому уклав відповідні договори, не поставив до частини 64% продуктів. У перші два тижні рівень постачань складав 3% від потреби, і солдат годували лише за рахунок запасів, зроблених заздалегідь” – розповів Тука.
Заїченко розповів, що ще один постачальник ДОТ, ТОВ “Черкаський м’ясокомбінат”, геть нічого не поставив і був замінений на іншу компанію. Така ситуація – загальна. На передовій – трохи краще, на пунктах постійної дислокації (ППД) – найгірша. Критичний недовіз комплектів харчових продуктів. За словами Заїченка, він неодноразово звертався до ДОТ, до його голови Арсена Жумаділова, у відповідь – обіцянки, мовляв, потерпіть, буде краще. А як терпіти, коли рівень забезпечення 45%?
Полковник Заїченко розповів, що вже давно бʼє в набат, але у відповідь… тиша. Навіть звернення до нардепа Ігоря Копитіна (профільний комітет ВРУ) не дає нічого. Схоже, ситуація з постачанням харчів в лавах ЗСУ повільно наближається до критичної, доки новостворений ДОТ переходить на стандарти НАТО та змінює постачальників.