Мобілізація в’язнів: У Мінюсті розповіли, чи потраплять до української армії вбивці та ґвалтівники

Мобілізація засуджених обов’язково передбачатиме запит військових: якщо вони не виявлять бажання поповнювати підрозділ такою особою, до суду не подаватимуть відповідне клопотання. 

Про це в коментарі LIGA.net повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

За її словами, наразі військові висловлюють різну позицію з цього приводу: дехто це “абсолютно засуджує”, а деякі “брали б сотнями ув’язнених і засуджених”.

“Ми дізнаємося про те, наскільки корисний цей крок, скільки людей зможемо мобілізувати, коли цей процес розпочнеться… Цей механізм – вирішувати це через суд, його наразі не існує. І тут ключові – дискусія у парламенті та запит військових. Тоді можна проаналізувати, які категорії вмотивовані та дійсно допомогли б війську. Тоді можна брати фідбек від командирів. З 26000 людей ми ще можемо обирати – за різними статтями й параметрами”, – зауважила вона.

Представниця Мін’юсту зазначила, що законопроєкт про мобілізацію повинен розв’язати це питання, а після його ухвалення можна буде одразу починати працювати з командирами, напрацьовувати підзаконні акти аби реалізувати зміни.

Щодо ризиків володіння зброєю засудженими, яких мобілізують, Висоцька заявила, що залучення таких людей до Збройних Сил може “відбуватися в різних формах”. “Людина може бути в армії, але при цьому не торкатися зброї”, – пояснила чиновниця.

Також, за її словами, “злочини теж [бувають] дуже різні”, зокрема, дорожньо-транспортні пригоди та злочини з необережності. Навіть вбивство, вважає чиновниця, “могло бути вчинене за тих обставин, які не повторяться в армії”.

“Звісно, можна говорити про схильність до агресії. Але якийсь час пенітенціарна система працювала з цією людиною. І у нас є оцінка ризику повторного вчинення правопорушення… Ми бачимо свою роботу у виправленні людей і тому говоримо, що не кожен засуджений – небезпечний”, – пояснила Олена Висоцька.

А член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в інтерв’ю “РБК-Україна” зазначив, що ті засуджені, які не перебувають у місцях позбавлення волі, можуть бути мобілізовані.

“Ми передбачимо, щоб засуджені, які отримали покарання без реального відбуття його в місцях пенітенціарної системи (або засуджені з відстрочкою від відбування покарання, або умовно засуджені, які фізично перебувають на волі), можуть бути мобілізовані, вони також будуть взяті на військовий облік”, – сказав він.

Також член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки додав, що засуджені, які перебувають у місцях позбавлення волі, теж отримають можливість захищати Україну на фронті. Проте є винятки – засуджені за злочини проти основ національної безпеки, проти статевої свободи людини й деяких інших найбільш сенситивних злочинів, не отримають такого права.

Ольга Степанова

Recent Posts

Росія модернізувала ракети Х-101: чи складніше їх збивати

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш повідомив, що Росія модернізувала свої ракети Х-101. Також він…

5 хв. ago

Перед вихідними в Україні стане трохи тепліше: прогноз на 10 травня

Перед вихідними, 10 травня, в Україні триватиме суха погода з достатньою кількістю сонця. Найтепліше буде…

19 хв. ago

Голі в тренді: хто із зірок на Met Gala 2024 повторив скандальні образи Б’янки Цензорі

29-річна Б'янка Цензорі, дружина 46-річного репера Каньє Веста, яка неодноразово епатувала публіку появою в прозорих…

26 хв. ago

Повторний медогляд для обмежено придатних: у Міноборони назвали терміни

Згідно з законом про мобілізацію, в Україні скасували статус "обмежено придатний", тому тепер військовозобов'язані можуть…

38 хв. ago

Названо найнадійніші та найненадійніші дизельні автомобілі на ринку

Незважаючи на зростання попиту на електрокари та нові суворі еконорми, дизельні автомобілі залишаються популярними на…

46 хв. ago

Російські олігархи стали заручниками Путіна: їхнє багатство під ударом через війну

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну російським олігархам на Заході стали не раді. Багато країн ввели заборону…

58 хв. ago