Замість їжі для бійців накупляв собі землі і квартиру у Києві: посадовець ЗСУ збагатився на 58 млн грн

Земельні ділянки, елітна автівка та квартира у Києві замість харчів для військових – колишній високопосадовець ЗСУ крав гроші у своїх же колег. На Хмельниччині Нацполіція разом з СБУ затримала експосадовця ЗСУ. Він організував сімейний бізнес на закупівлях для військових і, за даними слідства, привласнив мільйони бюджетних коштів.

Військовий-корупціонер

ДБР затримало колишнього високопосадовця ЗСУ. За даними Бюро, він незаконно збагатився на десятки мільйонів гривень, а ще створив мережу підприємств, які викачували гроші з держбюджету. Найстрашніше те, що за ці кошти держава мала б нагодувати тисячі українських військових. Ба більше, за два роки повномасштабного вторгнення військовий придбав понад 50 земельних ділянок, елітну автівку та квартиру у столиці.

Вкрав мільйони гривень

Примітно, що у повідомленні правоохоронців не вказано ім’я військового. Однак, за даними джерел ТСН.ua, йдеться про колишнього начальника Центрального управління продовольчого забезпечення Командування Сил логістики Збройних сил України, полковника Олександра Козловського.

За даними видання “Наші Гроші”, права власності на більшість земельних ділянок зареєстровані на тещу і тестя фігуранта. А машина, яка коштує близько 1,5 млн грн зареєстрована на його доньку, студентку Військового інституту ім. Шевченка.

Доречі, за весь період своєї трудової діяльності донька отримала дохід 378 тис. грн, тобто власних законних грошей на автівку у неї не було. У березні 2023 року Олександр Козловський ймовірно придбав квартиру у Києві площею 158 квадратних метрів за майже 6 млн грн (оціночна вартість 8,34 млн грн), в якій і проживає. Її оздоблюють меблями, які купують за гроші з банківської картки тестя.

Деталі корупційної схеми

А гроші полковник, скоріш за все, просто вкрав. Хоча ні, не просто вкрав, а вкрав у своїх колег – у військових, які віддають життя за Україну. Козловський разом з дружиною та її батьками провернули оборудку на закупівлі продуктових наборів для військових частин чотирьох областей України.

Для цього вони створили кілька підприємств, через які постачали продукти харчування для військових за завищеними цінами. Різницю, за даними слідства, поклали собі в кишені. Крім того, підконтрольні посадовцю підприємства придбали склад та єдиний майновий комплекс експериментального протезно-ортопедичного підприємства.

Цікаво, що подробиці розкрадань на харчах для Міноборони під час вторгнення цього угрупування були відомі ще минулоріч.

А гучні деталі вже були оприлюднені у матеріалі видання “Наші гроші”. Зокрема зазначається, що посадовці фірм, які були записані на родичів Козловського, створювали видимість забезпечення військових продуктами – вони отримували гроші за нібито виконані послуги, але частина продуктів харчування так і не була поставлена.

Вже під час повномасштабного вторгнення РФ, з 16 березня 2022 року до 13 червня 2023 року підконтрольні фірми Козловського отримували гроші від Міноборони і у подальшому перераховували їх фірмі дружини Козловського “Еко трейд Україна” (113 млн грн), тестю (56 млн грн) і тещі Козловського (2 млн грн).

Загалом вдалось встановити перерахунок 172 млн грн. У подальшому ці гроші були або зняті з рахунків, або у банкоматах міста Хмельницький. Зокрема 14 млн грн було знято особисто дружиною Козловського.

Гроші повернуть?

Правоохоронці зазначають, що сума вкрадених коштів більш ніж на 46 млн грн перевищує законні доходи Козловського. Тішить те, що наразі суд наклав арешт на незаконно набуті активи військового і є шанс, що всі вкрадені гроші будуть повернуті державі, а зловмисники – справедливо покарані.

Ольга Степанова

Recent Posts

Як правильно вибрати купальник на літо: поради експертів

Літо наближається, і з ним приходить час вибору ідеального купальника для сезону.

6 хв. ago

Коли в Україні почнуть застосовувати БПЛА з ракетами та кулеметами

Розробки БПЛА, озброєних підвісними засобами ураження, ведуться вже кілька років, але вони не отримали популярності…

11 хв. ago

Путін поспіхом прибрав всі ракетоносії з Чорного моря

10 травня у Чорному та Азовському морі ворожі кораблі РФ відсутні.

26 хв. ago

Нові тарифи: у Києві подорожчали вода та опалення

У Києві зросла абонентська плата за воду та тепло.

39 хв. ago

Сонце вибухнуло спалахами класу Х: очікується сильний удар по Землі

Гігантська пляма AR3664 на поверхні Сонця за останні дні так сильно збільшилася в розмірах, що…

40 хв. ago

Потужна магнітна буря накриє Землю: штормитиме кілька днів

Найближчими днями Землю охопить потужна магнітна буря класу G4

54 хв. ago