Сонце вибухнуло спалахами класу Х: очікується сильний удар по Землі

Гігантська пляма AR3664 на поверхні Сонця за останні дні так сильно збільшилася в розмірах, що стала однією з найбільших і найактивніших плям у поточному сонячному циклі. Ця пляма стала в 15 разів більшою за Землю і випустила черговий потужний спалах класу Х. Випромінювання, що досягло нашої планети, спричинило чергове відключення зв’язку в деяких регіонах, пише Space.

У сонячній плямі AR3664 у четвер, 9 травня, виник новий потужний спалах класу Х2.2. До цього, як уже писав Фокус, 8 травня в ній з’явився спалах класу Х1, а також кілька вивержень класу М. За оцінками вчених, розмір плями становить майже 200 тисяч км, що в 15 разів більше за розмір Землі.

У сонячній плямі AR3664 у четвер, 9 травня, виник новий потужний спалах класу Х2.2 Фото: NASA

Космічні апарати NASA зафіксували вибухову подію на Сонці. Учені зазначають, що гігантська сонячна пляма є однією з найбільших і найактивніших у поточному 25-му сонячному циклі. Прогнозується, що в цьому регіоні Сонця найближчими днями можуть виникнути такі ж потужні виверження.

Такі сильні спалахи, які являють собою викиди випромінювання та енергії через зміни в магнітному полі Сонця, часто призводять до того, що на Землі відбувається відключення короткохвильового радіозв’язку на Землі. Унаслідок виникнення спалаху класу Х2.2 на деякий час було відключено радіозв’язок у Європі та Африці.

Такі сильні спалахи, які являють собою викиди випромінювання та енергії через зміни в магнітному полі Сонця, часто призводять до того, що на Землі відбувається вимкнення короткохвильового радіозв’язку на Землі Фото: NASA

Подібні відключення відбуваються через проникнення в атмосферу Землі буквально через 8-10 хвилин після спалаху на Сонці, ультрафіолетового і рентгенівського випромінювання. Ці промені іонізують верхню частину атмосфери Землі. Іонізація призводить до появи середовища з вищою щільністю, через яке проходять високочастотні короткохвильові радіосигнали. Радіохвилі, які взаємодіють з електронами в іонізованому середовищі, втрачають енергію і це призводить або до погіршення якості сигналу, або до його зникнення.

Невідомо, чи супроводжувалося нове виверження класу Х корональним викидом маси, коли із Сонця виривається потік плазми, який може досягти Землі за кілька днів. Минулий спалах такого ж класу, що виник у плямі AR3664, супроводжувався викидом плазми, яка, згідно з прогнозами, має вдарити по Землі або 10, або 11 травня. Подібне зіткнення плазми і магнітного поля Землі призведе до появи геомагнітної бурі.

За словами вчених, сонячна пляма AR3664 настільки величезна, що може скласти конкуренцію плямі, що виникла 1859 року, в якій виникла серія одних із найпотужніших сонячних спалахів. Усі вони супроводжувалися гігантськими викидами плазми. У результаті на Землі з’явилася настільки сильна геомагнітна буря, що майже на всій планеті відключився телеграфний зв’язок. Але вчені вважають, що корональні викиди маси, які відбулися останніми днями, не можуть спричинити подібні глобальні порушення зв’язку на тривалий період.

Нагадуємо, що всі спалахи на Сонці вчені розділили на класи: від найслабшого з буквою А до найсильнішого з буквою Х. Між ними знаходяться класи В, С і М у міру зростання потужності відповідно. Кожен клас спалахів має ще й позначення у вигляді цифр від 1 до 10. Вони показують рівень потужності сонячного спалаху. Кожен клас спалахів у 10 разів сильніший, ніж попередній.

Ольга Степанова

Recent Posts

Домашнє насильство під час війни: статистика лякає

Через удари росіян по містах та селах України, втрату житла, травмування чи загибель рідних, економічні…

9 хв. ago

Поведуть на медкомісію. Чи чекає мобілізація на знятих із військового обліку до 2014 року

В Україні з 18 травня діє закон про мобілізацію. Вимоги стали жорсткішими — кожен чоловік…

19 хв. ago

Оштрафують або заблокують: що зміниться у правилах грошових переказів

Переказ грошей з картки на картку став одним з найзручніших і швидких способів розрахунків. Однак…

30 хв. ago

Українським ФОП готують підвищення податків: у Мінекономіки роз’яснили деталі

В Україні готують підвищення податків для ФОП. Про це повідомили у Мінекономіки. Стало відомо, що…

37 хв. ago

ЗСУ відбивають будинок за будинком: в ОВА розповіли про ситуацію у Вовчанську

На півночі Харківської області вдалося стабілізувати лінію фронту. Тим часом у Вовчанську продовжуються бої. Про…

50 хв. ago

Смерть президента Ірану: експерт розповів, як розбився гелікоптер Райсі (карта)

Вдень 19 травня розбився гелікоптер, на якому перебував президент Ірану Ібрагім Райсі. Президентський вертоліт міг врізатися…

57 хв. ago