Учені з’ясували, як впливає на мозок написання тексту від руки і набір на клавіатурі

Команда вчених Норвезького університету науки і технологій під час дослідження з’ясувала, що під час письма від руки моделі взаємодії мозку набагато складніші, ніж під час набору тексту на клавіатурі, пишуть fakty

– Відомо, що такий зв’язок мозку має вирішальне значення для формування пам’яті та кодування нової інформації, а отже, корисний для навчання, – зазначила авторка дослідження професорка Одрі ван дер Меєр.

Як проходило дослідження

Повідомляється, що дослідники зібрали дані ЕЕГ у 36 студентів університету, яким неодноразово пропонувалося написати або надрукувати слово, що з’явилося на екрані. Під час письма вони використовували цифрову ручку і писали курсивом прямо на сенсорному екрані. Під час набору тексту вони натискали клавіші на клавіатурі одним пальцем.

У цьому випадку йдеться про ЕЕГ високої щільності, які вимірювали електричну активність мозку за допомогою 256 невеликих датчиків, вшитих у сітку і розміщених над головою.

З’ясувалося, що взаємодія різних ділянок мозку збільшувалася, коли учасники писали від руки, але не коли друкували.

Рух на пам’ять

Зазначається, що, хоча учасники використовували цифрові ручки для письма від руки, результати будуть такими самими, як і під час використання справжньої ручки та паперу.

Науковці зазначили, що саме рух пальців, який виконується під час формування літер, сприяє зв’язкам мозку. Навпаки, простий рух, що полягає в багаторазовому ударі по клавіші тим самим пальцем, менше стимулює мозок.

– Це також пояснює, чому дітям, які навчилися писати і читати на планшеті, може бути важко розрізняти літери, які є дзеркальним відображенням одна одної, наприклад, b і d. Вони буквально не відчули своїм тілом, як це – писати ці літери, – сказала ван дер Меєр.

Баланс ручки і клавіатури

Учені стверджують, що отримані результати демонструють необхідність дати учням можливість користуватися ручками, а не змушувати їх друкувати під час уроку.

За словами ван дер Меєр, є деякі свідчення того, що студенти краще вчаться і краще запам’ятовують, роблячи рукописні конспекти лекцій, тоді як використання комп’ютера з клавіатурою може бути більш практичним під час написання довгого тексту або есе.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

1 хв. ago

“Задумався про реінкарнацію”: ЗМІ розкрили нюанси візиту Путіна до монгольських шаманів

Під час нещодавніх відвідин Монголії російський лідер Володимир Путін відвідував "шаманів", бо замислився над своєю реінкарнацією та…

8 хв. ago

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

17 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

26 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

34 хв. ago

Належить не тому виду: у школі учневі дозволили “стати вовком” (фото)

Учневі школи в Шотландії дозволили ідентифікувати себе вовком, оскільки дитина страждає від "видової дисфорії", коли…

43 хв. ago