У Росії масштабний збій зв’язку та інтернету: відключилися Яндекс, Telegram, мобільні оператори

В Росії стався масштабний збій у операторів звʼязку та інтернет-провадерів. Зокрема не працюють мобільні оператори, WhatsApp та Telegram. Крім того, не відкривається навіть сайт, який допомагає відслідковувати збої.

Про проблеми з доступом повідомляють також російські користувачі з інших країн – зокрема Узбекистану та Казахстану. Це може пояснюватися тим, що, за даними експетів, до 70-80% мобільного інтернет-трафіку цих країн фактично проходить через російські мережі. Як свідчать дані Downdetector, збій зачепив такі сервіси:

  • Telegram;
  • WhatsApp;
  • Skype;
  • Twitch;
  • Roblox;
  • Яндекс;
  • Ростелеком;
  • МТС;
  • TELE2;
  • “Билайн”;
  • “Вікіпедія”;
  • “ВКонтакте”;
  • Discord.

Сайт, де можна відслідковувати збої в роботі інтернет-сервісів наразі також не працює.

Радник міського голови Маріуполь Петро Андрющенко повідомив, що тимчасово окупованих територіях також зник мобільний зв’язок та інтернет. “Звʼязку з Маріуполем, Бердянськом та Приморськом точно немає”, – сказав він.

У Роскомнадзорі пояснили те, що сталося DDoS-атакою на операторів зв’язку. “Станом на 15:00 мск атака відбита, сервіси працюють у звичайному режимі”, – стверджують в російській службі інтернет-цензури.

В таку версію вірять не всі. Дехто з росіян відкрито звинуватив у тому, що сталося сам Роскомнадзор. Вони зазначили, що влаштувати DDoS-атаку на всіх операторів зв’язку одночасно неможливо. І навіть у такому випадку не працювали б всі, а не обрані сервіси.

Раніше на території РФ почали блокувати захищений месенджер Signal – він вважається захищеним, оскільки використовує протокол наскрізного шифрування для всіх чатів, що не дає перехоплювати їх операторами мобільного зв’язку та спецслужбами. 9 серпня сервіс перестав працювати без VPN або увімкненого режиму обходу блокувань.

Перед цим влада країни-агресора повідомила операторам зв’язку про уповільнення швидкості відтворення відео на YouTube до 128 кілобіт за секунду через спеціалізоване обладнання, яке контролює “Роскомнагляд”. Таким чином, було вирішено обмежити доступ до контенту на відеохостингу, зберігаючи при цьому мінімальну функціональність для користувачів. Такий метод влада обрала замість повного блокування сервісу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Трамп натякнув на швидку зустріч із Зеленським, – ЗМІ

Кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп натякнув на можливу зустріч із президентом України…

8 хв. ago

Готуйте гаманці: тарифи на комунальні послуги зростуть

В Україні скоро можуть розпочатися зміни у тарифах на ключові комунальні послуги. Незважаючи на те,…

18 хв. ago

Ще одна країна обмежила експорт зброї в Ізраїль

Німеччина тимчасово призупинила частину експорту військових озброєнь до Ізраїлю на тлі судових позовів, у яких…

29 хв. ago

Соловйов висміяв солдатів РФ у прямому ефірі. ВІДЕО

Державна пропаганда РФ надіслала чіткий сигнал своїм солдатам, що скаржитися на так звані «м'ясні штурми»…

42 хв. ago

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

З травня 2024 року в Україні введено нові правила мобілізації. Військовозобов'язані чоловіки зобов'язані пред'являти військово-обліковий…

46 хв. ago

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: секрети досвідчених дачників

На перший погляд може здатися, що немає жодної різниці в тому, коли саме слід збирати…

54 хв. ago