В Японії показали, як робот-гуманоїд водить автомобіль: що пішло не так

Японські дослідники з Токійського університету, серед яких консультант Toyota, розробили робота-гуманоїда на ім’я Мусасі і навчили його керувати невеликим електромобілем. Про це пише портал TechCrunch.

Повідомляється, що завдяки двом камерам-“очам” Мусасі може “бачити” дорогу перед собою, а також краєвиди, що відображені в бічних дзеркалах автомобіля. Робота навчили повертати ключ автомобіля, натискати на ручне гальмо і ввімкнути покажчик повороту механічними “руками”, а також натискати на педалі протиковзкими “ногами”.

Після того як Мусасі освоїв керування рульовим колесом машини, у нього вийшло повертати на перехресті, дотримуючись при цьому сигналів світлофора, отримуючи необроблені дані з датчиків. Однак навички водіння робота поки що не бездоганні.

За словами розробників, щоб повернути за кут, Мусасі лише обережно прибрав “ногу” з педалі гальма, замість того, щоб натиснути на педаль газу. У результаті поворот зайняв близько двох хвилин. Творці робота пояснюють це технічними обмеженнями та “зайвою обережністю”.

В окремому експерименті Мусасі використовував педаль газу, але йому було важко підтримувати постійну швидкість, яка залежала від крутизни підйому дороги. Дослідники підкреслили, що їм ще є над чим попрацювати і заявили про намір розробити робота і програмне забезпечення наступного покоління.

Ольга Степанова

Recent Posts

Перевдягатимуться у цивільне: Рада хоче переформатувати ТЦК, деталі

Через скандали, в яких останнім часом фігурують ТЦК та СП, у Верховній Раді розмірковують аби…

24 хв. ago

Суперелітний літак за $110 млн вивезли з ЄС для мільярдера з РФ за сірими схемами

Новий бізнес-джет Airbus A320neo, незважаючи на санкції, що забороняють поставку іноземної авіатехніки в Росію, потрапив…

29 хв. ago

Позбавлення нардепа Тищенка мандата: петиція набрала необхідну кількість голосів

Петиція на сайті Верховної Ради про позбавлення Миколи Тищенка депутатських повноважень після нападу на колишнього військового у…

33 хв. ago

На Сонці стався потужний спалах: на Землі зник зв’язок

Знаменита пляма на Сонці, яка раніше називалася AR3664, потім AR3697, тепер називається AR3723. Цей гіперактивний…

40 хв. ago

Сестра короля Великої Британії втратила пам’ять

Британська принцеса Анна, сестра короля Чарльз III та донька померлої королеви Єлизавети II, зіткнулася з…

46 хв. ago

У Росії розпочнеться таємний суд над американським журналістом Еваном Гершковічем

Сьогодні в Росії має розпочатися закритий суд над американським журналістом Еваном Гершковічем. Через майже 15…

48 хв. ago