Киянин у складі банди хакерів на мільярди обікрав підприємства Європи та Америки

Міжнародне кібер-угрупування, яке діяло з 2018 року, завдало підприємствам Європи та Північної Америки збитків у розмірі 3 мільярдів гривень. Одним із найактивніших членів банди хакерів виявився 49-річний киянин.

Причетність чоловіка до скоєння кібер-злочинів була доведена і його незабаром судитимуть в Україні. Загрожує зловмиснику до 12 років позбавлення волі. Про це повідомили у прес-службі Кіберполіції України.

Відомо, що у листопаді 2023 року українські правоохоронці спільно зі своїми іноземними колегами провели багаторівневу спецоперацію зі знешкодження міжнародного кібер-угруповання.

Слідством було встановлено, що з 2018 року фігуранти “інфікували” вірусами понад 1000 серверів провідних світових компаній Франції, Норвегії, Німеччини, Нідерландів, Канади та США. Для хакерських атак злочинці використовували самостійно розроблене шкідливе програмне забезпечення та віруси-шифрувальники.

Зловмисники зламували облікові записи працівників підприємства-жертви, використовуючи інформацію з відкритих джерел та методи соціальної інженерії. З привласнених облікових записів хакери поширювали шкідливий програмний код у корпоративні екосистеми, отримували доступ до серверів і викрадали з них інформацію.

Після цього дані на комп’ютерах жертв зашифровувалися та робилися непридатними для використання. За дешифрування інформації хакери вимагали мільйонні виплати у криптовалюті на підконтрольні гаманці.

Наприклад, за відновлення роботи серверів однієї з провідних хімічних компаній Нідерландів, зловмисники веліли перерахувати 450 біткоінів на підконтрольний криптогаманець, що в еквіваленті складає 48 мільйонів гривень.

За кілька років злочинної діяльності зловмисники зашифрували понад 1000 серверів світових підприємств і завдали їм збитків на суму понад 3 мільярди гривень.

Під час проведення багаторівневої міжнародної спецоперації правоохоронці провели понад 80 обшуків та припинили діяльність злочинної групи. Цікаво, що найактивнішим учасником кібер-угруповання виявився 49-річний мешканець Києва.

Під час обшуків за місцем його проживання було вилучено банківські картки, оргтехніку та майже 4 мільйони гривень. Також поліцейські виявили криптоактиви на суму понад 24 мільйони гривень, 9 елітних автомобілів та 24 земельні ділянки загальною площею майже 12 га.

На все вказане майно судом було накладено арешт.

У вересні 2024 року досудове розслідування стосовно українського фігуранта було завершено і обвинувальний акт направили до суду для розгляду. Чоловікові загрожує до дванадцяти років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Коломієць Надія

Recent Posts

Екс-власниця кафе у Києві стала Дівою Марією Христос і краде гроші у дружин військових

7 жовтня український Facebook буквально вибухнув новиною про дивну діяльність Ганни Фесун, відомої як засновниця…

8 хв. ago

У Євросоюзі пояснили, хто з українців не платитиме за нову систему в’їзду

Бенефіціари програми тимчасового притулку та біженці не будуть зобов'язані реєструватися в системі ETIAS, яка має…

17 хв. ago

У Кремлі бояться масштабних протестів: що може змусити росіян вийти на вулиці

Росія почала використовувати фінансовий тиск, щоб замістити втрати особового складу під час бойових дій в…

23 хв. ago

У яких випадках дружина може отримувати пенсію чоловіка: пояснення

Дружина може отримувати пенсію чоловіка за виконання певних умов, наприклад, у разі його смерті. Однак така пенсія…

34 хв. ago

Рахунок на мільярди: стало відомо, скільки грошей вже заробили на OnlyFans

Сервіс потокового відео OnlyFans, який використовують працівники індустрії для дорослих, виплатила $20 мільярдів понад 4…

43 хв. ago

Поліція може отримати доступ до телефону: Європейський суд ухвалив рішення

Європейський суд у Люксембурзі ухвалив рішення, що поліція може отримати доступ до особистих даних на…

51 хв. ago