Site icon Експерт

Індекс борщу зріс на 27%: що подорожчало найбільше

За останній рік вартість традиційного борщового набору в Україні зросла на 27%, досягнувши 196 гривень. Найбільше подорожчала курятина, яловичина та окремі овочі — зростання цін пояснюють сезонністю, подорожчанням кормів та обмеженою пропозицією м’яса.

Про це свідчать дані продуктового моніторингу Українського клубу бізнесу (УКАБ).

Згідно з останніми підрахунками, які провів «Мінфін», за рік вартість курячого філе зросла на 39% — до 222 грн за кілограм. Яловичина подорожчала на 20% — до 336 грн/кг, а свинина утримується на рівні 330 грн/кг (+31% за рік).

Серед овочів ситуація змішана. Молода капуста за рік подешевшала на 13% (до 39 грн/кг), тоді як буряк зріс до 19 грн/кг (+16%), а картопля подорожчала до 22 грн/кг (+22%). Цибуля демонструє стабільний ріст — 23 грн/кг (+28% за рік). Огірки подешевшали до 47 грн/кг (–25%), а ціни на помідори залишилися майже незмінними — 77 грн/кг.

Інші складові борщового набору демонструють відносну стабільність. Соняшникова олія залишається на рівні 61 грн/літр, а сало коштує 176 грн/кг, що лише на 2% дорожче, ніж торік. Яйця навіть дещо здешевшали — до 50 грн за десяток (–9% за рік).

Аналітики пояснюють подорожчання насамперед зростанням собівартості кормів для худоби та птиці, сезонними коливаннями врожаїв овочів і загальною обмеженістю пропозиції м’яса на ринку. Натомість у травні зафіксували тимчасове зниження загальної вартості борщу на 12% порівняно з квітнем.

Читати повну версію