З другої половини жовтня: восени та взимку світло даватимуть, як у липні

В Україні ситуація з енергетикою після крайнього обстрілу погіршилася ще сильніше. У результаті відключення восени та взимку будуть схожі на ті, які фіксувалися в липні. Про це детальніше розповів експерт із питань енергетики Українського інституту майбутнього Адріан Прокіп в ефірі “Громадського радіо”.

За його словами, до середини наступного тижня відключення світла в більшості регіонів можуть припинитися, однак прогноз щодо ситуації восени та взимку залишається незмінним. З нинішнім зростанням споживання може виникнути дефіцит електроенергії, які призведуть до відключень, що вже фіксувалися в липні цього року.

“Ситуація з відключеннями покращується. Якщо не буде нових сильних обстрілів, то з наступного тижня становище має нормалізуватися. У середині тижня в більшості регіонів відключень може не бути”, — заявив Адріан Прокіп.

Окремо експерт з питань енергетики додав, що ситуація з електроенергією також залежить від території. На лівобережжі енергодефіцит набагато більший, ніж на правобережжі, і пов’язано це з імпортом з Європи.

Як наслідок, у холодну пору року відключень уникнути не вдасться, продовжує фахівець і згідно з усіма прогнозами, споживання зросте з другої половини жовтня. Тоді й дефіцит значно збільшиться.

“Ситуація восени і взимку буде подібною до тієї, що була в липні. Коли в одні дні відключення тривають по сім годин, а інші дні відбуваються без відключень взагалі. У нас втрачено дуже велику кількість потужностей, і що далі, то складніше їх відновлювати. Єдиний спосіб захистити інфраструктуру — це системи ППО. Їх у нас поки що недостатньо. Тому становище взимку значною мірою залежатиме від того, чи збільшаться поставки ППО. У будь-якому разі, ця зима не буде простішою за зиму 2022-2023”, — підсумував Адріан Прокіп.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

52 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

53 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

55 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago