Українські чоловіки, які не оновлять дані і не сплатять штраф, загрожує в’язниця

З 18 травня в Україні почав діяти новий закон про мобілізацію. Він зобов’язує всіх військовозобов’язаних протягом 60 днів оновити свої дані у військкоматах. У Верховній Раді попереджають, що ті, хто проігнорує цю вимогу та не сплатить штрафи за порушення мобілізаційного законодавства, зіткнуться з серйозними наслідками. 

Народна депутатка та членкиня Комітету з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Ірина Фріз розповіла в коментарі ТСН.ua, що якщо військовозобов’язаний не оновив дані і не сплатив штраф, залишається в “сірій зоні”, то він вже вважається ухилянтом.

“Штрафи (від 17 тис. грн. до 25 тис. 500 грн.) встановлені за порушення військового обліку. Тобто це штрафи за неоновлення даних. У разі, якщо військовозобов’язаний не оновив дані і не сплатив штраф, залишається в “сірій зоні”, то він вважається ухилянтом і до нього застосовується стаття про порушення закону про мобілізацію. Це передбачає кримінальну відповідальність, загрожує від 3 до 5 років позбавлення волі“, – каже Ірина Фріз.

Проте парламентарії поки не можуть чітко сказати, чи подвоюються несплачені штрафи, а також який саме термін надається для сплати – 10, 15 днів чи більше.

“Якщо казати відверто – коїться чехарда. Не дивлячись на те, що в законі начебто і прописано, але немає чіткого розуміння про порядок накладання і стягування штрафів”, – розповів один з парламентарів.

До речі раніше в Міноборони запевнили, що якщо громадянин не оновить свої дані до 16 липня цього року, то його можна буде притягнути до адміністративної відповідальності. Йдеться про статті 210 КУпАП (порушення правил військового обліку) та 210-1 КУпАП (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію). Тобто кримінальної відповідальності не буде. 

Своєю чергою адвокати зазначають, що штрафи за порушення мобілізаційного законодавства не подвоюються.

“Ці штрафи встановлюються рішенням суду, за протоколом ТЦК чи відповідальної особи. В разі несплати відкривається виконавче провадження. Але треба розуміти, що виконавче провадження – це ще додаткові витрати – близько 10% від суми”, – каже адвокат Сергій Старенький.

Які штрафи загрожують тим, хто не оновить дані до 16 липня

Нагадаємо, 17 травня президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає підвищення штрафів для громадян, які ухиляються від військового обліку. Новий закон вносить зміни до ст. 210 та 201-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А також запроваджує три режими: порушення, повторне порушення та порушення під час воєнного стану.

Стаття 210 (порушення військового обліку). Штрафи збільшуються у кілька разів для осіб, які не перебувають на військовому обліку або вчасно не оновили облікові дані. До цього штрафували на суму від 510 до 850 грн та від 850 до 1700 грн за повторне порушення протягом року або в особливий період. Стаття 210-1 (порушення законодавства про мобілізацію). За відмову від повістки або неявку за нею до ТЦК штрафи залежать від того, скоєне правопорушення у мирний час чи воєнний.

  • Тепер для громадян, які ухиляються від мобілізації за порушення правил військового обліку штраф становитиме від 3 400 до 5 100 гривень. За повторне порушення або в особливий період – від 17 000 до 25 500 гривень.
  • Також були збільшені штрафи за порушення законодавства про оборону та мобілізацію у мирний та воєнний час. Тепер штрафи у мирний час становитимуть від 5 100 до 8 500 гривень – для громадян, від 17 000 до 34 000 гривень – для посадових та юридичних осіб.
  • У воєнний час розмір штрафів буде збільшений з 17 000 до 25 500 гривень – для громадян, від 34 000 до 59 500 гривень – для посадових та юридичних осіб.

Нагадаємо, у Раді також зареєстрували законопроєкт про ще більше покарання за ухилення від мобілізації. Нардепи пропонують штрафи до 85 000 гривень. Крім того, “Інформатор” повідомляв про зміни до порядку бронювання військовозобов’язаних.

Ольга Степанова

Recent Posts

Росіяни проникають у тил ЗСУ через підземні тунелі — Newsweek

Російські окупанти риють підземні тунелі, щоб проникнути за лінію фронту в Україні та атакувати позиції ЗСУ…

25 хв. ago

Піхота пройшла 1 км: ЗС РФ перерізали одну з доріг під Покровськом, — Bild (карта)

Підрозділи ЗС РФ зуміли просунутись вперед на Покровському напрямку, діставшись до однієї з другорядних доріг в…

27 хв. ago

Кабмін змінив порядок бронювання під час мобілізації – Умєрову додали повноважень

Уряд на засіданні 2 липня вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними…

30 хв. ago

Російські підводні човни проводять незаконні операції в Ірландському морі – Telegraph

Російські підводні човни проводили секретні операції в Ірландському морі і Збройні сили Великої Британії перейшли…

31 хв. ago

Енергетичний сектор України зазнав майже $57 млрд збитків під час війни – МВФ

З початку повномасштабного вторгнення український енергетичний сектор зазнав понад $56 млрд збитків. Про це йдеться у звіті…

32 хв. ago

Принцеса Анна поділилася першою заявою після струсу мозку

Принцеса Анна поділилася своїм першим повідомленням після того, як її виписали з лікарні, де вона…

2 години ago