“Щоб інші не обрали замість вас”: у “Дії” можна стати оператором дронів без ТЦК та ВЛК

Базова військова підготовка новобранців в Україні залишає бажати кращого. Про це розповів головний сержант військової частини окремого штурмового батальйону “Арей” УДА, старший інструктор Михайло “Кіт” Ковпак, пише Фокус.

За його словами, можливо, такий стан справ відбувається через обмеженість у часі. Так, військовослужбовець лише місяць перебуває в навчальному центрі. За цей час підготувати досконало людину, яка була зварювальником чи водієм, неможливо.

Ковпак заявив, що необхідно збільшити терміни навчання. Однак багато в чому все залежить від людини.

“Я постійно кажу — було б бажання, а все інше напрацюємо”, — сказав військовий.

Він також заявив, що не вважає, що в навчальних центрах залишилися рудименти “совка”. Наприклад, у ставленні до мобілізованих.

Ковпак зазначив, що в його батальйоні вчать не за підручниками 1939 року, а з огляду на те, що зараз відбувається в країні.

“Я в армії вже 10 років, тому, можна сказати, особисто застав, як вчили ще за “совка”, а зараз бачу, як ведеться сучасна війна. Я особисто бував на штурмах, водив групи, командував, я все це прекрасно розумію. Тому ми намагаємося підготувати бійця так, щоб він воював не за “совковими” книжками”, — зазначив “Кіт”.

Військовий заявив, що рівень підготовки залежить також від командування та керівників навчальних центрів. Так, багато хто скаржиться на те, що їх не готують до війни, а змушують збирати сміття.

“Як викорінити? Можливо, їх (керівників, — ред.) би разочок випустити на передок, щоб вони зрозуміли, що не можна використовувати мобілізованих просто як робочу силу”, — розповів військовий.

Він також розповів, як підготовка проходить у батальйоні “Арей”.

“Вранці до обіду заняття, пообідали, потім невеликий відпочинок, і далі навчання до вечора. Увечері люди можуть повбирати, замести, помити в приміщенні, де живуть. Але це вони роблять для себе, ніхто їх не змушує як у казармах. У нас таке не вітається. Як каже наш комбат: “У нас одна велика сім’я”. Тому кожен військовослужбовець — це людина, а не робоча сила”, — розповів Ковпак.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Відновлення ядерного арсеналу: скільки це коштуватиме Україні — аналіз експертів

Аналітик BILD Юліан Рьопке повідомив, що українська влада "всерйоз" розглядає можливість відновлення ядерного арсеналу. Видання…

4 хв. ago

Скандал у Техасі: чоловіку загрожує смертна кара за неможливий злочин

У штаті Техас, США, готуються виконати смертний вирок щодо місцевого жителя, якого звинуватили у злочині,…

9 хв. ago

Інцидент на кордоні: у Польщі впала повітряна куля невідомого походження

На польському кордоні поблизу Білорусі виявили падіння повітряної кулі невідомого призначення. Поліція оточила територію та…

14 хв. ago

Meta вдарила по своїх: працівники позбулися роботи через махінації з талонами на їжу

Компанія Meta провела внутрішнє розслідування і звільнила 24 співробітників, які використовували талони на харчування для…

17 хв. ago

Тренди осені: що носити на роботу для стильного і професійного вигляду

Осінь — це ідеальний час, щоб оновити свій офісний гардероб. Цей сезон пропонує безліч трендових…

21 хв. ago

Штрафи без попередження: нові правила для ухилянтів

Незабаром в Україні можуть запровадити штрафи заочно для військовозобов'язаних, які не дотримуються вимог військового обліку.…

35 хв. ago