На людство чекає яскраве космічне шоу: до Землі летить новонароджена комета

Рік 2024 став багатим на видатні космічні події, за якими могли спостерігати астрономи нашої планети. Минулого місяця сталося “велике сонячне затемнення”, яке могли бачити у Північній Америці. У травні під час сонячного супершторму над значною частиною планети спалахнули найсильніші за пів тисячі років полярні сяйва. Але вже за кілька місяців людство стане свідком ще одного космічного видовища – комети, яку ймовірно можна буде побачити неозброєним оком. 

Про це пише Space.com.

За останні кілька років до Сонячної системи вже завітали дві цікавих гості, про які писали майже усі світові ЗМІ. На початку 2023 року повз нашу планету пролетіла так звана “Велика зелена комета”. А місяць тому вчені спостерігали за дивною “кометою диявола”, яка мала викиди, схожі на роги і змінювала яскравість.

Проте для пересічних землян, які не мають професійних телескопів, побачити ці комети було складно, а картинка в окулярах біноклів була не дуже видовищною.

Найяскравіша новонароджена комета

Проте наприкінці літа та восени любителі спостерігати за нічним небом зможуть насолодитися яскравим видовищем і спостерігати за кометою, яка можливо буде яскравішою за зірки.

Комету C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) вперше побачили на початку минулого року. Перші знімки раніше невідомого космічного об’єкта зробили китайська обсерваторія Цучіньшань та система сповіщення про зіткнення з астероїдом ATLAS у Південній Африці. Об’єкт спочатку прийняли за астероїд, але згодом з’ясували, що це комета, яка прямує до Землі.

У лютому 2023 року комету помітили на відстані близько 1,09 мільярда кілометрів від Сонця. Але 27 вересня 2024 року вона наблизиться до нашої зірки на відстань 58 мільйонів кілометрів. За два тижні після цього комета максимально зблизиться із Землею і опиниться на відстані 71 мільйон кілометрів від нашої планети.

Ці цифри припускають, що комета може збільшитись до другої або, можливо, навіть першої величини. Ймовірно, в неї з’явиться помітний хвіст, який буде захопливим видовищем на небі в середині жовтня 2024 року.

Новонароджена комета може піднести сюрприз

На жаль, є одне “але”: Цучиньшань-ATLAS – це новонароджена комета, яка з’явилася у хмарі Оорта, сферичної оболонки з крижаного космічного сміття, яка, за припущеннями вчених, знаходиться далеко за межами Сонячної системи і містить мільярди чи навіть трильйони комет.

Комети, що народилися у хмарі Оорта, ніколи раніше не проходили так близько від Сонця. Їхні ядра вкриті дуже леткими матеріалами, які випаровуються і створюють короткочасні сплески яскравості. Але в міру наближення цих комет до Сонця їхня яскравість зменшується або навіть повністю зникає.

Зазвичай зниження яскравості спостерігається, коли комети перетинають орбіту Марса. Цучиньшань-АТЛАС опиниться у цій точці в середині липня. Якщо їй вдасться зберегти яскравість попри близькість зірки, за кометою можна буде спостерігати з Землі неозброєним оком.

Ольга Степанова

Recent Posts

Кенію охопили масові антиурядові протести: є загиблі, серед постраждалих сестра Обами

Столицю Кенії Найробі охопили масові протести через прийняття керівництвом країни законопроєкту про підвищення податків. Сотні протестувальників пішли…

1 годину ago

Великі зашквари Тищенка: подробиці гучних скандалів, в які вляпався одіозний нардеп

Одіозний Тищенко – знову в центрі уваги, а цього разу ще й за ґрати може…

1 годину ago

Штраф від ТЦК можна скасувати: важлива інструкція, як це зробити

Починаючи з 17 липня, військовозобов’язані, які не оновили свої персональні дані, можуть отримати повістки від представників ТЦК…

5 години ago

Микола Тищенко з’явився на засідання суду в брендових речах на суму близько 100 тисяч гривень

Народний депутат України Микола Тищенко, який дням став фігурантом скандалу з побиттям військовослужбовця у місті…

5 години ago

У Кенії відбувся штурм парламенту: поліція відкрила по активістах вогонь, є загиблі

У столиці Кенії Найробі мітингувальники намагалися штурмувати парламент, поліція відкрила по них вогонь. Щонайменше пʼятеро…

5 години ago

Графіки відключення світла 26 червня: Укренерго попередило про посилені обмеження

У середу, 26 червня, обмеження в електропостачанні триватимуть впродовж всієї доби. Обленерго будуть застосовувати графіки…

5 години ago