Важливе відкриття: виявлено залишки первинної земної кори віком 3,4 млрд років

Земля з’явилася приблизно 4,5 млрд років тому. І для розуміння історії розвитку планети вчені вивчають найдавніші гірські породи. Одними з найдавніших порід на нашій планеті є ті, що знаходяться в Західній Австралії в сотнях кілометрів на північ від міста Перт. Їхній вік становить майже 4 мільярди років. Під час нового дослідження, результати якого опубліковані в журналі Nature, вчені виявили гірські породи аналогічного віку на південь від Перта і це доводить, що вони вкривають значно більшу площу, ніж передбачалося, та знаходяться глибоко в земній корі, пише ScienceAlert.

Давня земна кора Австралії має надважливе значення для розуміння історії ранньої Землі, адже її дослідження показують, як формувалася і розвивалася континентальна кора. Вивчати її складно, адже більша частина континентальної кори або знаходиться дуже глибоко, або її змінили умови навколишнього середовища. Є лише кілька ділянок, де вчені можуть безпосередньо вивчати давню кору. Для розуміння складу і віку стародавньої кори вчені використовують або дистанційне зондування, або вивчають мінерали, що збереглися ближче до поверхні.

Водночас у корі Землі є потоки магми, які простягаються від верхньої частини кори до мантії нашої планети. Ці потоки магми можуть виникати на глибині не менше 50 км. У цих потоках збираються мінерали з глибоких надр планети, які переносяться на поверхню. Вчені виявили залишки давньої первинної земної кори за допомогою вивчення циркону з одного з потоків магми.

Циркон містить сліди урану, який з часом розпадається на свинець. Якщо виміряти співвідношення свинцю та урану в зернах циркону, можна дізнатися, як давно вони кристалізувалися. Дослідження показало, що кристали циркону утворили 3,44 млрд років тому. Циркон був ув’язнений у мінерал титаніт, і це не дало йому змоги хімічно змінитися під впливом величезної температури і тиску під час переміщення до поверхні.

За словами вчених, одна з причин, чому важливо вивчати глибоко розташовану частину кори Землі, полягає в тому, що цінні метали перебувають на кордонах між її блоками. Вивчення цих блоків може допомогти намітити зони для дослідження потенціалу видобутку корисних копалин.

Ольга Степанова

Recent Posts

Безробітні можуть отримати від 8 тисяч гривень в місяць: які умови

Безробітні українці можуть приєднатися до громадських робіт. Оплата на таких роботах складає не менше 8…

3 хв. ago

Зміниться до невпізнання: вчені показали, що станеться з нашою планетою за мільярди років

Земля не завжди мала такий вигляд, як зараз, і моделювання показує, наскільки сильно змінилася планета через…

6 хв. ago

Як на оригінальному фото: житель Ірландії сфотографував Лох-Несське чудовисько

Житель Ірландії Дін Бітті заявив, що сфотографував Лох-Несське чудовисько під час відпочинку на місцевому озері…

24 хв. ago

Чекати ще не довго: коли в Україну прийде справжня осінь і стане прохолодніше

Першими похолодання в Україні відчули жителі західних областей – там уже знизилася температура повітря і почалися дощі.…

26 хв. ago

Автомобілі навчили здавати п’яних водіїв у поліцію: втекти не вийде

Для всіх наших дорогих і шановних читачів, які мають відношення до керування автомобілем, або навіть…

35 хв. ago

У Байдена нема стратегії перемоги України: Конгрес вимагає чіткого плану

Команда президента США Джо Байдена фактично відмовляється від своїх обіцянок підтримувати Україну до перемоги та не має…

39 хв. ago