В атмосфері помітили вогнедишні бурі: такі ж з’являються під час ядерного вибуху (відео)

Масштабні пожежі вирують на більшій території Північної Америки, і деякі з них породили вогнедишні грозові хмари, пише Discovery Magazine.

Як видно на свіжих кадрах, такі пірокумулятивні хмари або пірокумулюси слугують ще одним нагадуванням про те, наскільки страшними можуть бути лісові пожежі. За словами вчених, пірокумулюси можуть бити по землі шквалом блискавок, що спричиняє ще більше лісових пожеж. Вони також допомагають поширювати шкідливі забруднення твердими частинками на великі території, а також піднімати їх високо в стратосферу. Саме тут дим від лісових пожеж може впливати на глобальний клімат Землі.

Нещодавно подібний пірокумулюс був помічений на водоспаді в Орегоні. Пожежа почалася в національному лісі Малер і за п’ять днів вдалося локалізувати лише 15% загоряння. Зазначається, що загоряння сталося з вини людини.

Пірокумулюс був помітний над полум’ям на супутниковому знімку GOES-18. На анімації варто звернути увагу на раптовий викид попелу ближче до середини відеозапису.

А ось який вигляд мала пожежа з землі всього кілька днів тому. На знімку також був зображений одномоторний повітряний танкер, що летить поруч із полум’ям.

Лісова пожежа в Канаді Фото: Mike McMillan/USFS via InciWeb

Пірокумулятивні хмари можуть утворюватися, коли лісова пожежа породжує потужні висхідні потоки гарячого повітря, що піднімають частинки попелу в атмосферу. Коли повітря починає охолоджуватися, водяна пара конденсується на частинках, формуючи сіру або коричневу хмару.

У тому разі, якщо висхідні потоки повітря досить сильні та водяної пари достатньо, то в хмарі починає утворюватися великий об’єм частинок льоду, допомагаючи створювати блискавки. Це, своєю чергою, може збільшити ризик виникнення нових і більших пожеж.

“Потрібна дуже велика лісова пожежа, щоб створити досить сильний висхідний потік, який призведе до розвитку пірокумулюса”, — каже співробітник Кооперативного інституту метеорологічних супутникових досліджень Університету Вісконсіна Скотт Бахмаєр.

Учені давно знали, що пірокумулятивні хмари здіймаються внаслідок вивержень вулканів і ядерних вибухів. Але вперше дослідники побачили утворення такої хмари внаслідок лісової пожежі відносно недавно.

У міру того, як клімат на Землі стає дедалі гарячішим, посилюється й активність лісових пожеж, а отже, й пірокумулятивних хмар. Найбільші з них спостерігалися у 2017, 2019, 2020 і 2021 роках.

Цього ж року на кордоні Саскачевану та Манітоби в Канаді утворилися рекордні 10 пірокумулюсів. Згідно з даними NASA, це найбільша кількість пірокумулятивних хмар, яку коли-небудь спостерігали в Північній Америці.

“Північноамериканська мережа виявлення блискавок зафіксувала майже 113 000 ударів блискавки від хмар до землі під час цієї події. Один метеоролог підрахував, що це одне явище пірокумулюса одночасно спричинило близько 5% загальної річної кількості блискавок у Канаді”, ідеться в повідомленні NASA.

Ольга Степанова

Recent Posts

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

2 хв. ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

26 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

34 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

41 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

47 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

53 хв. ago