“Рій Судного дня” приховує 14 великих астероїдів, які можуть зіткнутися із Землею, – учені

До 14 астероїдів, можливо, “кілометрового класу”, можуть ховатися в давно лякаючому потоці космічного сміття, який дрейфує поблизу Землі.

Як пише Forbes, нещодавнє “полювання” за великими астероїдами в рої Таурид, що отримав назву “рою астероїдів Судного дня”, виявило їх менше, ніж очікували астрономи.

“На щастя, ми виявили, що, найімовірніше, у рої може бути тільки від дев’яти до чотирнадцяти астероїдів, які відповідають цьому великому розміру”, – сказав Куанчжи Йе, науковий співробітник кафедри астрономії Мерілендського університету, який керував проектом.

Астрономи вважають, що їхні висновки наголошують на необхідності пильності та кращих можливостей виявлення подібних загроз.

Вони використовували телескоп Zwicky Transient Facility у Паломарській обсерваторії в Каліфорнії, щоб дослідити нічне небо щодо наявності масивних космічних каменів у рої Тауриди. Йе розповів:

“Ми скористалися рідкісною можливістю, коли цей рій астероїдів наблизився до Землі, що дало нам змогу ефективніше шукати об’єкти, які можуть загрожувати нашій планеті. Наші висновки показують, що ризик зіткнення з великим астероїдом із рою Тауриди набагато нижчий, ніж ми вважали, що є чудовою новиною для планетарної оборони”.

Зазначається, що найбільше астрономи бояться, коли йдеться про планетарну оборону, рою Тауриди, величезного потоку матеріалу в Сонячній системі, через який Земля повільно рухається щороку. Передбачається, що він містить залишки астероїда або комети діаметром 100 км, які розпалися близько 20 000-30 000 років тому. Імовірно, деякі з цих залишків, можливо, є космічними каменями “кілометрового класу”.

“Судячи з наших висновків, батьківський об’єкт, який спочатку створив рій, імовірно, був ближче до 10 кілометрів у діаметрі, а не був масивним 100-кілометровим об’єктом. Хоча нам все ще потрібно бути пильними щодо зіткнень з астероїдами, ми, ймовірно, можемо спати спокійніше, знаючи ці результати”, – сказав Йе.

Романчук Микола

Recent Posts

Діставайте пуховики: погода в Україні готує сюрпризи

Приготуйтеся до холоду, бо осінь в Україні вирішила різко змінити настрій. Наступні кілька днів по…

19 хв. ago

Ілон Маск витратив 75 мільйонів доларів на підтримку Трампа

Американський мільярдер Ілон Маск знову у центрі скандалу — цього разу через свої значні фінансові…

32 хв. ago

“Немає слів”: аналітик BILD розкритикував план перемоги Зеленського

Аналітик BILD Юліан Рьопке розкритикував представлений "План перемоги" президента Володимира Зеленського. "Вступу до НАТО не буде,…

37 хв. ago

Росія готується до масових ударів по енергетиці: секретар РНБО зробив тривожну заяву

Україна активно готується до масованих атак з боку російських агресорів із настанням осінньо-зимового періоду, заявив…

40 хв. ago

ТЦК почали полювання на чоловіків по клубах і ресторанах — повістки летять на всі боки

Останні облави в нічних клубах, ресторанах та навіть весільних залах сколихнули суспільство. Хоча рейди співробітників…

43 хв. ago

Під Москвою горить будівля військового аеродрому “Чкаловський” (відео)

На військовому аеродромі "Чкаловський" у Московській області РФ сталася пожежа. Про це повідомило російське видання Astra. Журналісти з посиланням…

1 годину ago