“Рій Судного дня” приховує 14 великих астероїдів, які можуть зіткнутися із Землею, – учені

До 14 астероїдів, можливо, “кілометрового класу”, можуть ховатися в давно лякаючому потоці космічного сміття, який дрейфує поблизу Землі.

Як пише Forbes, нещодавнє “полювання” за великими астероїдами в рої Таурид, що отримав назву “рою астероїдів Судного дня”, виявило їх менше, ніж очікували астрономи.

“На щастя, ми виявили, що, найімовірніше, у рої може бути тільки від дев’яти до чотирнадцяти астероїдів, які відповідають цьому великому розміру”, – сказав Куанчжи Йе, науковий співробітник кафедри астрономії Мерілендського університету, який керував проектом.

Астрономи вважають, що їхні висновки наголошують на необхідності пильності та кращих можливостей виявлення подібних загроз.

Вони використовували телескоп Zwicky Transient Facility у Паломарській обсерваторії в Каліфорнії, щоб дослідити нічне небо щодо наявності масивних космічних каменів у рої Тауриди. Йе розповів:

“Ми скористалися рідкісною можливістю, коли цей рій астероїдів наблизився до Землі, що дало нам змогу ефективніше шукати об’єкти, які можуть загрожувати нашій планеті. Наші висновки показують, що ризик зіткнення з великим астероїдом із рою Тауриди набагато нижчий, ніж ми вважали, що є чудовою новиною для планетарної оборони”.

Зазначається, що найбільше астрономи бояться, коли йдеться про планетарну оборону, рою Тауриди, величезного потоку матеріалу в Сонячній системі, через який Земля повільно рухається щороку. Передбачається, що він містить залишки астероїда або комети діаметром 100 км, які розпалися близько 20 000-30 000 років тому. Імовірно, деякі з цих залишків, можливо, є космічними каменями “кілометрового класу”.

“Судячи з наших висновків, батьківський об’єкт, який спочатку створив рій, імовірно, був ближче до 10 кілометрів у діаметрі, а не був масивним 100-кілометровим об’єктом. Хоча нам все ще потрібно бути пильними щодо зіткнень з астероїдами, ми, ймовірно, можемо спати спокійніше, знаючи ці результати”, – сказав Йе.

Романчук Микола

Recent Posts

Ілона Маска звинуватили в плагіаті через дизайн нових Tesla (фото)

Нові безпілотні електромобілі Tesla Cybercab та Robovan стали причиною скандалу. Ілона Маска звинуватили в плагіаті, адже дизайн…

12 секунд ago

Уже немодно: зіркова стилістка назвала джинси, які стали антитрендами у 2024 році

Комфорт і стильний баланс — основа сучасної моди, і в 2024 році деякі тренди джинсів…

5 хв. ago

Рейтинг летить в прірву: скільки українців зараз довіряють Зеленському

Центр Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року провів опитування щодо того, яким політикам,…

19 хв. ago

Вижити не можливо: майже половина українців отримує пенсію менше ніж 100 доларів

В Україні станом на 1 жовтня нараховується 10,34 мільйона пенсіонерів. 43% літніх людей в Україні…

26 хв. ago

Новий рекорд: названо найшвидший “‎бюджетний”‎ серійний автомобіль

Chevrolet Corvette ZR1 встановив рекорд швидкості для сучасних серійних авто дешевше 1 млн доларів, ставши…

37 хв. ago

Мобілізація чоловіків 50+: два винятки, коли призов неминучий

В Україні оновлено умови мобілізації для чоловіків віком від 50 років. Ця категорія громадян зазвичай…

41 хв. ago