Через 50 тисяч років: археологи знайшли капсулу часу – що про неї відомо

Міжнародна група дослідників виявила археологічний артефакт на острові Барроу у Західній Австралії, який вони назвали “капсулою часу”. Ця знахідка надає унікальну можливість вивчення життя аборигенів, які мешкали на цих територіях 50 000 років тому, передає Quaternary Science Reviews.

Острів Барроу, який раніше був з’єднаний з материком, але зараз знаходиться на відстані близько 60 км від нього, пережив льодовиковий період приблизно 24 000 років тому. Після танення льодів рівень моря піднявся, і острів було відрізано від материка. Внаслідок цього на острові не було постійного населення.

Найбільший притулок у скелях на острові Барроу знаходиться у печері Буді. Під час археологічних розкопок тут виявили сліди життя людей, датовані 50 000 років тому. Знайдені предмети свідчать, що раціон аборигенів згодом змінювався: зі зростанням рівня моря вони почали частіше вживати молюсків, крабів, черепах і рибу.

Для створення інструментів аборигени використовували місцевий вапняк, що містить кремнезем. Ножі для обробки черепах і дюгонів робилися з раковин великих морських равликів, оскільки вапнякові ножі швидко тупилися.

Артефакти, знайдені на відкритих археологічних пам’ятниках, відрізняються від тих, що було виявлено у печері. Причина цієї різниці залишається невідомою.

За три роки досліджень на 50 відкритих місцях виявили 4400 кам’яних предметів. Більшість із них були виготовлені з матеріалів, яких немає на острові, але характерні для регіонів Ашбертон та Пілбара. Це свідчить про те, що протягом 43 000 років мешканці острова Барроу перевозили чи обмінювалися матеріалами для створення інструментів.

Зі збільшенням рівня моря аборигени стали активніше використовувати інструменти, виготовлені з раковин молюсків та вапняку. Кам’яні знаряддя, ймовірно, застосовувалися для подрібнення насіння, обробки дерева, шкур та рослинних волокон.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

2 години ago