• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Росія окупувала село на Донеччині
    • Стало відомо, чому РФ “кинула” Іран
    • Стали відомі нові деталі спецоперації “Павутина”
    • Паркан між будинками: яку висоту дозволяє закон — секретна норма розкрита
    • Нова Зеландія оголосила про новий пакет допомоги Україні
    • Урожай без хімії: як підживити рослини натуральними засобами і не витратити зайвого
    • Після іранської атаки: Трамп назвав ракетний удар «дуже слабким»
    • Чи безпечно пити каву без кофеїну: думки експертів різняться
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Світовий океан стрімко закислюється: вчені б’ють на сполох

    Світовий океан стрімко закислюється: вчені б’ють на сполох

    Романчук МиколаРоманчук Микола02 Жовтня 2024, 09:452 хвилини на читання Новини науки
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Закислення океану наблизилось до критичного порогу. Це створює загрозу для морських екосистем і глобальної життєздатності. Про це йдеться у звіті вчених про стан світових систем життєзабезпечення, пише The Guardian. 

    Звіт Потсдамського інституту досліджень впливу клімату (PIK) ґрунтується на багаторічних роботах учених, які показують, що є дев’ять систем і процесів – так званих планетарних меж, які сприяють стабільності функцій життєзабезпечення планети. До теперішнього часу було перевищено пороги шести меж. Нині ж промислова цивілізація наблизила світовий океан до порушення сьомої планетарної межі. 

    «Закислення океану наближається до критичного порогу, особливо у високоширотних регіонах, йдеться в останньому звіті про межі планет. Дедалі більший вплив підкислення створює все більшу загрозу для морських екосистем», – йдеться у статті. 

    Закислення океану – це явище підвищення кислотності (зниження pH) в океанічній воді через поглинання атмосферного CO2. Цей процес веде до руйнування харчового ланцюга і знижує ефективність океану як життєво важливого поглинача вуглецю.

    Левке Цезар, кліматичний фізик із PIK і співавтор звіту, сказав, що є дві причини, через які рівні закислення океану викликають занепокоєння. «Одна з них полягає в тому, що індикатор закислення океану… наближається до порогу порушення безпечної межі», – попередив науковець.

    По-друге, за словами Цезаря, навіть поточні умови можуть бути проблематичними для різних морських організмів, що вказує на необхідність переоцінити те, які рівні насправді можна назвати безпечними. Він додав, що підкислення океану погіршується в усьому світі, причому наслідки найбільш виражені в Південному та Північному Льодовитому океанах .

    Як пояснює науковець, це означає, що будь-яке людське порушення довкілля не можна розглядати як окремі проблеми, тому що такий підхід ігнорує те, що компоненти системи Землі взаємодіють, утворюючи велику мережу, де зміни в одній сфері впливають на інші.

    До слова, через глобальне потепління у європейських морях може стартувати новий бізнес. Невдовзі в європейських морях можуть уперше почати вирощувати перли, оскільки італійські фермери, які займаються вирощуванням устриць, прагнуть використати несподівану можливість, надану швидким потеплінням Середземного моря. 

    вчені глобальне потепління світовий океан

    Читайте також

    Вулкани почали викидати золото з ядра Землі

    До Землі наближається гігантський астероїд: NASA попереджає про потенційну загрозу

    Смартфони назвали високотехнологічними паразитами — науковці

    HRWS
    Останні новини
    Сьогодні

    Росія окупувала село на Донеччині

    10:30

    Стало відомо, чому РФ “кинула” Іран

    10:15

    Стали відомі нові деталі спецоперації “Павутина”

    10:05

    Паркан між будинками: яку висоту дозволяє закон — секретна норма розкрита

    10:00

    Нова Зеландія оголосила про новий пакет допомоги Україні

    09:48

    Урожай без хімії: як підживити рослини натуральними засобами і не витратити зайвого

    09:37

    Після іранської атаки: Трамп назвав ракетний удар «дуже слабким»

    09:25

    Чи безпечно пити каву без кофеїну: думки експертів різняться

    09:12

    Україну накриє екстремальна спека

    09:00

    Долари — під виглядом справжніх: як відрізнити підробку ще на касі

    08:47
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.