• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Водіїв без прав штрафуватимуть на 40 тисяч і позбавлятимуть керування: що змінилося
    • Юрист розповів, коли ТЦК втрачає право штрафувати військовозобов’язаного
    • Виплати до Дня Незалежності: хто з українців отримає до 3100 грн у серпні
    • Податкова отримає доступ до банківських рахунків українців: що стоїть за нововведенням
    • Українцям масово надсилають неправильні рахунки за світло: як захистити себе
    • Українців можуть оштрафувати за збирання грибів і ягід — екологи пояснили умови
    • В українців не забиратимуть житло через відсутність у реєстрі – фейк спростовано
    • Оман першим у Перській затоці запроваджує податок для заможних громадян
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Справа у задоволенні. Учені нарешті з’ясували, чому людям так подобається їсти

    Справа у задоволенні. Учені нарешті з’ясували, чому людям так подобається їсти

    Романчук МиколаРоманчук Микола02 Жовтня 2024, 20:553 хвилини на читання Новини науки
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час наша планета встигла стати домівкою для мільйонів видів живих організмів. Усі тварини споживають їжу і результати нового дослідження показують, що річ не лише в біологічній потребі. Схоже, ковтання саме по собі викликає приємні відчуття, що спонукає тварин, зокрема й людей, до споживання їжі, пише Science Alert.

    Під час дослідження личинок плодових мушок (Drosophila) міжнародна група дослідників виявила, як ковтання їжі пов’язане з вивільненням у мозку серотоніну — хімічної речовини, що викликає приємні відчуття. Автори дослідження вважають, що отримані ними результати дають нове уявлення про те, як і чому їдять тварини. Якщо ці ж механізми присутні й у людей, нове відкриття може надати дивовижне розуміння нашого прагнення споживати їжу та напої.

    Під час дослідження команда вивчила ентеральну нервову систему кишківника плодової мушки й пролила нове світло на життєво важливий акт ковтання — науковці описують цю поведінку, як одне з найважливіших рішень, яке має ухвалити тварина. За словами співавтора дослідження, нейробіолога Міхаеля Панкраца з Боннського університету в Німеччині, вони з командою хотіли докладніше дізнатися про те, як травна система взаємодіє з мозком під час споживання їжі.

    Щоб пролити світло на цю взаємодію, вченим необхідно було зрозуміти, які нейрони беруть участь у цьому потоці інформації і як вони активуються. Результати дослідження перевершили всі очікування. Під час аналізу вчені розрізали одну з личинок плодової мушки на тисячі крихітних скибочок, а потім сфотографували їх під потужним мікроскопом. Це дало змогу картувати шляхи нейронів і зв’язки між ними.

    Далі вчені використовували фото та комп’ютерне моделювання для створення тривимірної моделі. Це привело команду до відкриття біологічного механізму, відомого як рецептор розтягування, як у стравоході, який з’єднує рот зі шлунком.

    харчування ковтання процес ковтання
    Нейрони плодової мушки були детально картованіФото: University of Bonn

    Дослідження показує, що рецептор з’єднаний із шістьма певними нейронами в мозку личинки, які отримують інформацію про ковтальну дію і те, що саме з’їдається. Якщо в трубу потрапляє хороша їжа, мозок видає винагороду. За словами іншого співавтора дослідження нейробіолога Андреаса Схофса з Боннського університету, по суті, вони виявили, що нейрони здатні не тільки визначати, чи є щось їжею, чи ні, а й оцінювати її якість. Водночас серотонін виробляється лише в тому разі, якщо їжа якісна.

    Зазначимо, що у плодових мушок загалом менше ніж 200 000 нейронів. Для порівняння, у людському мозку приблизно 100 мільярдів нейронів. Водночас складність цих тисяч нервових клітин означає, що вони можуть діяти як зменшена версія людського мозку. У результаті вчені часто проєктують результати досліджень на плодових мушках на людей.

    На наступному етапі вчені планують з’ясувати, чи є така сама карта нейронів і вивільнення серотоніну в інших тварин. Зокрема й у людей.

    дослідження задоволення їжа люди учені

    Читайте також

    Вулкани почали викидати золото з ядра Землі

    До Землі наближається гігантський астероїд: NASA попереджає про потенційну загрозу

    Смартфони назвали високотехнологічними паразитами — науковці

    HRWS
    Останні новини
    Сьогодні

    Водіїв без прав штрафуватимуть на 40 тисяч і позбавлятимуть керування: що змінилося

    21:20

    Юрист розповів, коли ТЦК втрачає право штрафувати військовозобов’язаного

    21:17

    Виплати до Дня Незалежності: хто з українців отримає до 3100 грн у серпні

    21:14

    Податкова отримає доступ до банківських рахунків українців: що стоїть за нововведенням

    21:11

    Українцям масово надсилають неправильні рахунки за світло: як захистити себе

    20:51

    Українців можуть оштрафувати за збирання грибів і ягід — екологи пояснили умови

    20:48

    В українців не забиратимуть житло через відсутність у реєстрі – фейк спростовано

    20:45

    Оман першим у Перській затоці запроваджує податок для заможних громадян

    20:41

    В Україні почастішали укуси отруйних павуків: названо види та першу допомогу

    20:36

    Як уникнути зупинки поліцією: водіям назвали головні фактори, які привертають увагу

    20:29
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.