Найдовший циклон в історії: названо рекордсмена серед штормів, який протримався 36 днів

Циклон “Фредді”, який перетнув усю південну частину Індійського океану, перш ніж завдати шкоди південно-східній Африці у 2003 році. В ООН підтвердили, що він став найтривалішим тропічним циклоном, коли-небудь зареєстрованим — його тривалість склала 36 днів, пише Science Alert.

Співробітники агентства ООН з погоди та клімату вивчили дані про шторм з моменту його початку в лютому і до його закінчення в березні минулого року. Дослідники дійшли висновку, що шторм дійсно став рекордним за тривалістю, посунувши з п’єдесталу попереднього лідера.

У заяві Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), комітет з оцінки екстремальних погодних умов визнав тривалість тропічного циклону “Фредді” новим світовим рекордом. Таким чином він обігнав тропічний циклон “Джон”, який пронісся через північну частину Тихого океану 1994 року й утримував статус тропічного шторму протягом 714 днів, або 29,75 дня.

І все ж, “Джон” все ще залишається тропічним штормом, який подолав найбільшу відстань — 13 159 кілометрів. Зазначимо, що циклон “Фредді” перетнув південну частину Індійського океану — 12 785 кілометрів.

За словами експерта з тропічних циклонів і супутників Університету штату Вісконсин у США Кріса Велдена, “Фредді” став унікальним не лише завдяки своїй тривалості, а й також через свою здатність витримувати численні взаємодії з сушею. На жаль, це мало наслідки для населення Південно-Східної Африки.

Водночас ВМО не виявила прямого зв’язку між винятковим довголіттям циклону “Фредді” і зміною клімату, спричиненою діяльністю людини. Водночас науковці визнають, що зміна клімату справді пов’язана не лише зі збільшенням ймовірності виникнення більших ураганів, а також і з прямим збільшенням їхньої руйнівної сили.

Відомо, що “Фреді” завдав серйозних людських та економічних втрат у найбільш постраждалих країнах через проходження поблизу суходолу, а також просто над ним. “Фредді” виник біля берегів північної Австралії, а вже 6 лютого став названим штормом.

21 лютого циклон досяг Мадагаскару, перетнув острів і досяг Мозамбіку вже 24 лютого, забравши життя людей в обох країнах. Він пройшов над Мозамбіком і Зімбабве, спричинивши проливні дощі та повені. Після цього циклон повернув назад до узбережжя, знову набрав силу й обрушився на Мадагаскар, а потім знову попрямував через Мозамбік і Малаві, де внаслідок повеней і зсувів було знищено будинки, дороги та мости.

Тропічні шторми черпають свою силу з теплої води й тому слабшають над сушею, тож “Фредді” зрештою розсіявся. Дані свідчать про те, що внаслідок рекордного циклону в Малаві загинуло або зникло безвісти понад 1200 осіб, понад 2100 дістали поранення. У Мозамбіку постраждало понад 1,3 мільйона осіб, понад 180 осіб померли. На Мадагаскарі внаслідок першого та другого виходу на берег постраждали майже 200 000 людей.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Яготині жінка скинула собаку з мосту: поліція взялася за розслідування

Яготинські правоохоронці розпочали розслідування шокуючого випадку жорстокого поводження з твариною. Місцева 65-річна мешканка підозрюється у…

1 годину ago

Придбали лише 13 авто: продажі популярної моделі Toyota обвалилися на 99,5%

Попит на гібрид Toyota Prius різко впав. За червень було продано лише 13 хетчбеків. Про це повідомляє сайт Motor1.…

1 годину ago

Максим Галкін та Алла Пугачова на межі розлучення

Російський шоумен Стас Барецький, який активно підтримує політику Володимира Путіна та виступає за війну в…

2 години ago

Літак здійснив вимушену посадку через “заражену” їжу (відео)

Рейс Delta, що прямував до Амстердама (Нідерланди), на борту якого перебувало близько 300 осіб, був…

2 години ago

Джефф Безос планує продати акції Amazon: що відомо про угоду

Глава та засновник Amazon Джефф Безос планує продати до 25 млн. акцій своєї компанії до…

2 години ago

Путіна можуть запросити на наступний Саміт миру, — Зеленський

Україна не збирається йти на компроміси з Росією, відмовляючись від будь-яких територій заради припинення війни. Про…

2 години ago