У Землі на два місяці з’явиться новий мінісупутник: як його можна побачити

У неділю, 29 вересня, Земля на два місяці обзавелася новим “мінісупутником”, проте спостерігати за ним можна тільки за допомогою професійного телескопа.

Як пише LiveScience, діаметр астероїда 2024 PT5 оцінюють у 10 метрів, що приблизно дорівнює довжині шкільного автобуса. Захоплений гравітацією Землі під час незвично близького зближення, цей “мінісупутник”, згідно з прогнозами, буде обертатися навколо нашої планети лише 57 днів. 25 листопада астероїд звільниться від впливу Землі і повернеться на свою звичайну орбіту навколо Сонця, йдеться в журналі Research Notes of the AAS.

Видання зазначає, що 2024 PT5 буде практично невидимим супутником. Будучи щонайменше в 300 000 разів меншим за наш постійний Місяць, він занадто малий, щоб бути видимим неозброєним оком, і навіть для звичайних аматорських телескопів і біноклів.

Це означає, що єдиний спосіб побачити новий супутник Землі – дочекатися, поки дослідники з професійних обсерваторій опублікують його зображення.

Згідно з новим дослідженням, 2024 PT5, імовірно, походить з поясу астероїдів Арджуна, який розташований у безпосередній близькості від орбіти Землі. З огляду на його близькість до нашої планети, очікується, що цей астероїд здійснить ще один близький проліт Землі в січні 2025 року, а потім ще один у 2055 році.

Це не перший мінісупутник Землі. Першим таким супутником, за яким спостерігали люди, був астероїд 2006 RH120 завширшки близько 6 м, який перебував на орбіті Землі протягом 18 місяців із 2006 до 2007 року. Незабаром після цього космічний камінь 2020 CD3 провів три роки на орбіті планети, а потім зійшов із неї 2020 року.

Раніше вчені в новому дослідженні припустили, що Місяць був захоплений під час близького зіткнення між нашою молодою планетою та подвійною системою – Місяцем та іншим скелястим об’єктом, а не був утворений з уламків молодої Землі.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Умєров, спиш? Російські війська окупували Вугледар, — DeepState (фото)

В російських пабліках уже публікують фото та відео, де видно, як окупанти встановлюють російські прапори…

2 секунди ago

Атака Ірану на Ізраїль: наказ запустити ракети віддав особисто аятола Алі Хаменеї

За словами журналістів, багато з іранських ракет було перехоплено в повітряному просторі сусідньої з Ізраїлем…

3 хв. ago

Елітна нерухомість та дороге авто: як суддя з Київського апеляційного суду приховує своє розкішне життя

Іван Рибак - суддя Київського апеляційного суду. Він має солідний послужний список. Схоже, крім туризму та…

11 хв. ago

“Ідіотські ліміти”: військові РФ почали скаржитися на “снарядний голод”

Військовим ЗС РФ не вистачає снарядів, тому доводиться економити боєприпаси. Про це розповів російський військовий Єгор Гузенко,…

20 хв. ago

Чоловік покусав гігантську анаконду, щоб врятуватися від неї (відео)

Чоловік був змушений покусати гігантську анаконду, щоб не дати їй розчавити себе на смерть. Очевидцю вдалося…

29 хв. ago

Капуста швидкого посолу: простий рецепт смачної закуски

Осінь — саме час зібрати з ділянок урожай, що залишився, і заховати його на зиму…

37 хв. ago