Сирна паска — це вишуканий і дуже смачний десерт, який готують на Великдень. До слова, цього року ми його святкуватимемо 5 травня. І за цим простим рецептом вона готується з двома смаками: ванільним і шоколадним. І варто пам’ятати: інгредієнти страви не піддаються тепловій обробці, тому вкрай важливо використовувати тільки якісні та дуже свіжі продукти.
Сирна паска за сімейним рецептом
Інгредієнти:
- сир — 500 г;
- вершкове масло — 150 г;
- цукор — 110 г;
- натуральна ваніль — 1 стручок (або натуральний ванільний цукор — 1 ч. л.);
- порошок какао — 4-8 г (необов’язково);
- волоські горіхи — 25 г;
- темні родзинки без кісточок — 30 г;
- коньяк — 25 мл (необов’язково);
- одне свіже яйце.
За 2-3 години до приготування паски дістаньте 150 г вершкового масла з холодильника, щоб воно стало м’яким.
Підготуйте чисті марлю і форму для паски. І викладіть форму чистою трохи вологою марлею або тканиною.
Волоські горіхи прожарте на пательні кілька хвилин, очистіть горіхи від лушпиння і крупно порубайте.
Родзинки помийте і на кілька хвилин залийте окропом, а потім обсушіть на паперовій серветці. Якщо хочете, можна вимочити родзинки в коньяку, ромі, або іншому алкоголі.
Якщо Ви використовуєте в рецепті стручок ванілі, розріжте його гострим ножем навпіл і вийміть м’якоть. Додайте її до цукру.
Яйце помийте та обсушіть. Відокремте жовток від білка. Білок нам не знадобиться. Ложкою розітріть жовток із цукром і м’якоттю стручка ванілі (або ванільним цукром), додайте розм’якшене вершкове масло.
Якщо не використовуєте в рецепті яйце, то спочатку ретельно розітріть вершкове масло з цукром і ваніллю. Потім додайте сир, протираючи його в миску за допомогою ложки (краще — дерев’яної) невеликими порціями через дрібне сито. Змішайте все до однорідності.
Розділіть сирну масу, що вийшла, на дві нерівні частини: у меншу (близько 200 г) додайте какао, просіяне через сито, і крупно порізані горіхи, а в іншу покладіть родзинки.
Викладіть обидві порції сиру у форму, закрийте паску вільними кінцями марлі й накрийте додатково двома шарами харчової поліетиленової плівки, потім поставте зверху вантаж і відправте форму в холодильник приблизно на 48 годин.
Готову паску викладіть на сервірувальну тарілку і прикрасьте на свій смак.
Важливо: у цій пасці за оригінальним рецептом використовується сирий яєчний жовток. Він надає ніжності та бархатистості. Але якщо боїтеся використовувати яйця без термічної обробки, можете жовток у паску не додавати. На її смаку це особливо не позначиться.