Паска стала невід’ємною частиною свята Воскресіння Христового, яке відзначають православні українці. Важливо, щоб випічка була не тільки смачною, але й довго не черствіла. Пропонуємо до вашої уваги саме такий вдалий рецепт, для якого знадобляться цілком доступні продукти.
Для приготування паски потрібно наступні продукти:
Заварювання:
• окріп – 250 мл;
• борошно – 100 г.
Опара:
- молоко – 250 мл;
- дріжджі пресовані – 75 г;
- цукор – 1 ст. л.
Тісто:
- борошно – 1 кг;
- яйця – 5 шт.;
- жовтки – 5 шт.;
- цукор – 350 г;
- сіль – 0,5 ч. л.;
- ваніль – 1 ст. л.;
- куркума – 0,25 ч. л.;
- цедра 1 лимона;
- вершкове масло – 200 г;
- рослинна олія – 3 ст. л.;
- сухофрукти (родзинки, цукати) – 250 г.
Приготування
Спочатку потрібно зробити заварку: залийте муку окропом і розмішайте до однорідності. Коли маса стане теплою, необхідно зробити опару. Насипте цукор, залийте теплим молоком і додайте дріжджі. Перемішайте до розчинення.
Змішайте заварку з опарою і знову перемішайте, на грудочки можна не звертати уваги. Накрийте миску харчовою плівкою та залиште на 20 хвилин у теплому місці.
Окремо потрібно змішати яйця, жовтки, цукор та ваніль. Збийте їх до густої пухкої маси й додайте до опари. Додайте куркуму, сіль та цедру й збийте міксером до однорідності.
Половину борошна слід змішати з отриманою сумішшю, потім додати другу половину і вимішати. Влийте олію і вимішуйте ще кілька хвилин.
Потім треба втирати вершкове масло і продовжувати вимішувати. Потім залиште тісто на 60 хвилин у теплому місці. Зробіть обминання тіста і залиште його “подумати” ще на 60 хвилин. Обминайте тісто ще раз й залиште вже на 10 хвилин.
Сухофрукти треба обшпарити окропом, просушити паперовим рушником і змішати з борошном.
Поверхню та руки потрібно змастити олією. Викладайте на пласт тіста сухофрукти та місіть його, щоб вони рівномірно розмістилися. Потім тісто має відпочити ще кілька хвилин.
Формуємо паски та відправляйте у підготовлені форми. Тісто не повинно займати її більш ніж на 1/3. Накрийте плівкою заготовки й залиште їх на 60 хвилин.
Змастіть вироби жовтком, змішаним із молоком. Випікайте в духовці від 45 до 60 хвилин при температурі до 170 градусів. Смачного!