Штурм парламенту, сутички з поліцією: у Грузії тисячі людей вийшли на протести (фото, відео)

За словами журналістів, силовики застосували сльозогінний газ і водомети, а також гумові кулі. У мережі вже з’явилися кадри з постраждалими. У МВС Грузії прокоментували ситуацію.

У Грузії тривають протести. Мітингувальники повідомляють, що силовики застосовують проти них гумові кулі. Про це пише “Эхо Кавказа“.

Повідомляється, що 1 травня парламент Грузії затвердив закон про “іноагентів” у другому читанні. Голосування відбулося на тлі масових протестів грузинів, які вважають законопроєкт калькою на російське законодавство.

За словами журналістів, на мітинги в Тбілісі вийшли тисячі людей. Співробітники МВС почали розганяти протестувальників. Вони застосували сльозогінний газ і водомети, а також гумові кулі. У мережі вже з’явилися кадри з постраждалими. Деяким із них надають першу допомогу інші демонстранти, а деяким — лікарі швидкої допомоги. На мітингу чути крики: “Ні Росії”, “Росіяни”, “Раби”.

Водночас у МВС Грузії заперечують використання силовиками гумових куль, хоча кажуть, що “законні підстави” для цього є. Заступник міністра внутрішніх справ Олександр Дарахвелідзе заявив, що демонстранти намагаються увірватися в будівлю законодавчого органу. Силовики використовують проти них спецзасоби — водомет, сльозогінний газ і перцевий спрей. За його словами, проти правоохоронців використовують якісь “задушливі речовини і гази”. Він зазначив, що їх нібито неможливо придбати в магазинах у Грузії.

Також видання пише, що, згідно з розпорядженням спікера парламенту Грузії Шалви Папуашвілі, з 23:00 години 1 травня за місцевим часом у законодавчому органі посилено заходи безпеки.

“У зв’язку з нападом на будівлю Парламенту Грузії, який створює небезпеку для життя і здоров’я осіб, які перебувають у палаці, оголошено “червоний рівень” безпеки. Під час його дії всі особи зобов’язані покинути будівлю парламенту. Виняток допускається для осіб, яких буде визначено головою адміністрації парламенту для запобігання загрозам. Метою цього заходу є захист життя і здоров’я осіб, які перебувають у палаці Парламенту”, — йдеться в заяві.

Чому в Грузії виходять на протести

Зазначимо, що ще 9 квітня в Тбілісі почалися протести. Мітинги почалися після того, як лідер парламентської більшості Грузинської мрії Мамука Мдінарадзе заявив, що його партія вдруге внесе до парламенту законопроєкт про “іноземних агентів”.

“Повернення цього закону — образа всіх нас і цієї країни, цей закон — російський закон, і не крапка, а знак оклику. Ви один в один переклали з російського”, — прокоментував таке рішення опозиціонер Шалвой Папуашвілі.

17 квітня повідомлялося, що в ЄС пригрозили Грузії проблемами зі вступом через закон про “іноагентів”. Боррель закликає владу держави утриматися від ухвалення законодавства, яке може скомпрометувати шлях країни до європейського співтовариства, підтримуваний переважною більшістю громадян.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

21 годину ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

21 годину ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

21 годину ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

21 годину ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

21 годину ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

22 години ago