Ці 3 сорти мандарин найсолодші: правила, як вибрати фрукт

Часом знайти в магазині солодкий мандарин – що зіграти в лотерею. Хтось намагається визначити це за кольором шкірки, хтось ворожить за розміром – і в цьому є певний сенс. Розповідаємо, як правильно вибрати мандарини, щоб вони були солодкими і без кісточок (або майже) – на які ознаки потрібно дивитися і які сорти краще брати.

Які мандарини солодкі – орієнтуємося на сорт

Щоб вибрати солодкі мандарини, насамперед потрібно орієнтуватися на їхній сорт, хоча солодкість залежить також і від місця їхнього вирощування, і часу збору врожаю.

Найсолодшими вважаються такі сорти:

  • “Клементин” – вельми популярний сорт, гібрид апельсина і мандарина, родом з Алжиру. Плоди яскраво-помаранчеві, сплющеної форми знизу і зверху, солодкі та соковиті. Вирощують клементин у Марокко, Іспанії, Італії, Алжирі, з’являється він на прилавках із жовтня.
  • “Муркотт” – гібрид мандарина і танжерина, який називають ще “медовий”. Родом з американського штату Флорида. Теж солодкий, але менш соковитий. Часто в ньому багато дрібних кісточок. Везуть із різних країн, продається з листопада.
  • “Уншіу” (відносять до сорту “Сатсума”) – родом із Китаю, вирощують його в багатьох країнах, привозять часто з Грузії.  Кулясті плоди, приплюснуті біля основи, з яскраво-помаранчевою шкіркою, трохи горбистою, яка легко відділяється. Плоди часто непоказні та матові – їх не обробляють воском, м’якоть – м’ясиста і солодка, з легкою кислинкою. Ці мандарини без кісточок, продаються з середини грудня.

Мандарини, які дозрівали в теплому кліматі, зазвичай солодші, ніж ті, які дозрівали в холодному.

Як відрізнити солодкі мандарини від кислих зовні

Крім сорту, є три ознаки, які вказують на солодкість цих фруктів.

Під час купівлі потрібно дивитися на:

  • шкірку – вона не повинна мати ушкоджень, плям, вм’ятин, бути липкою або сухою. Помічено, що яскраво-помаранчеві мандарини зазвичай солодші, хоча жовті сорти також бувають солодкими.
  • вага – під час вибору орієнтуйтеся на вагу, а не на розмір, великі мандарини не означає, що вони солодкі. У важчих фруктів більше соку, хоча зовні вони можуть виглядати маленькими.
  • “попку” мандарина (місце, звідки росло стебло) – це також хороший індикатор солодкості. Якщо вона темного кольору, то мандарин знімали з дерева вже стиглим.
Ковальчук Світлана

Recent Posts

Вже офіційно: чиновникам платитимуть більше, ніж військовим – Рада все вирішила

Народний депутат Софія Федина повідомила, що сьогодні, 25 березня, Верховна Рада 254 голосами підтримала законопроект…

6 хв. ago

Цю схему часто використовують в обмінниках: на що звернути увагу, коли міняєте валюту

Нацбанк фіксує зниження кількості скарг на шахрайство під час обміну іноземної валюти – зокрема, на…

9 хв. ago

Аргентина розсекретить документи про нацистів, які втекли після Другої світової війни

Уряд президента Аргентини Хав'єра Мілея ухвалив рішення, яке може пролити світло на одну з найбільш…

18 хв. ago

Пенсію в 60 років отримають не всі: хто та коли вийде на заслужений відпочинок в Україні

Право на пенсію за віком в Україні мають чоловіки та жінки після досягнення 60, 63 або 65 років.…

26 хв. ago

Американські мільйонери на тлі політики Трампа запанікували: що роблять зі своїми статками

Ультрабагаті американці поспіхом відкривають рахунки у швейцарських банках і переводять сотні мільйонів доларів за межі…

33 хв. ago

Кремль, що палає: у Путіна прокоментували улюблену картину Зеленського

Речник російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков прокоментував світлину українського президента Володимира Зеленського на тлі картини із…

42 хв. ago