Ці 3 сорти мандарин найсолодші: правила, як вибрати фрукт

Часом знайти в магазині солодкий мандарин – що зіграти в лотерею. Хтось намагається визначити це за кольором шкірки, хтось ворожить за розміром – і в цьому є певний сенс. Розповідаємо, як правильно вибрати мандарини, щоб вони були солодкими і без кісточок (або майже) – на які ознаки потрібно дивитися і які сорти краще брати.

Які мандарини солодкі – орієнтуємося на сорт

Щоб вибрати солодкі мандарини, насамперед потрібно орієнтуватися на їхній сорт, хоча солодкість залежить також і від місця їхнього вирощування, і часу збору врожаю.

Найсолодшими вважаються такі сорти:

  • “Клементин” – вельми популярний сорт, гібрид апельсина і мандарина, родом з Алжиру. Плоди яскраво-помаранчеві, сплющеної форми знизу і зверху, солодкі та соковиті. Вирощують клементин у Марокко, Іспанії, Італії, Алжирі, з’являється він на прилавках із жовтня.
  • “Муркотт” – гібрид мандарина і танжерина, який називають ще “медовий”. Родом з американського штату Флорида. Теж солодкий, але менш соковитий. Часто в ньому багато дрібних кісточок. Везуть із різних країн, продається з листопада.
  • “Уншіу” (відносять до сорту “Сатсума”) – родом із Китаю, вирощують його в багатьох країнах, привозять часто з Грузії.  Кулясті плоди, приплюснуті біля основи, з яскраво-помаранчевою шкіркою, трохи горбистою, яка легко відділяється. Плоди часто непоказні та матові – їх не обробляють воском, м’якоть – м’ясиста і солодка, з легкою кислинкою. Ці мандарини без кісточок, продаються з середини грудня.

Мандарини, які дозрівали в теплому кліматі, зазвичай солодші, ніж ті, які дозрівали в холодному.

Як відрізнити солодкі мандарини від кислих зовні

Крім сорту, є три ознаки, які вказують на солодкість цих фруктів.

Під час купівлі потрібно дивитися на:

  • шкірку – вона не повинна мати ушкоджень, плям, вм’ятин, бути липкою або сухою. Помічено, що яскраво-помаранчеві мандарини зазвичай солодші, хоча жовті сорти також бувають солодкими.
  • вага – під час вибору орієнтуйтеся на вагу, а не на розмір, великі мандарини не означає, що вони солодкі. У важчих фруктів більше соку, хоча зовні вони можуть виглядати маленькими.
  • “попку” мандарина (місце, звідки росло стебло) – це також хороший індикатор солодкості. Якщо вона темного кольору, то мандарин знімали з дерева вже стиглим.
Ковальчук Світлана

Recent Posts

Фінмоніторинг ПриватБанку вражає: співробітник банку прийшов додому до клієнтки

Клієнтка ПриватБанку на сайті Мінфін розповіла, що одне із зарахувань на її ФОП-рахунок привернуло увагу співробітника…

7 хв. ago

ТЦК ігнорує право на відстрочку: як діяти у разі неправомірної мобілізації

В Україні призову на військову службу підлягають чоловіки віком від 25 до 60 років за…

12 хв. ago

У “Резерв+” додадуть нові функції: кому надійдуть повідомлення

Міністерство оборони України готується до запуску нових послуг у "Резерв+", та запрошує користувачів долучитися до…

16 хв. ago

“ПриватБанк” виплатить на карти до 3000 гривень: як отримати гроші

ПриватБанк запустив акцію, яка дозволить повнолітнім громадянам України отримати до 3000 гривень кешбеку на свої…

22 хв. ago

Спека вище +40: коли в Україну прийде пекельна спека

Літо 2025 року в Україні може стати винятково спекотним — середня температура прогнозується на 1–1,5…

24 хв. ago

РФ вкрала у Казахстану десятки бомбардувальників Ту-95МС і майстерно замела сліди

Історія про те, як Росія забирала в України стратегічні бомбардувальники Ту-160 та Ту-95МС у якості оплати боргів…

24 хв. ago