• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Персик або нектарин: який фрукт корисніший для здоров’я
    • В одному з міст України ціни на житло б’ють рекорди: скільки коштує та які причини зростання
    • Понад 30 тисяч гривень: жінки отримають додаткову допомогу у серпні
    • Слід готуватися: експерт попередив, що з Покровського напрямку можуть бути погані новини
    • Відпочинок скоро не чекайте: що потрібно, щоб отримувати пенсію у 20 тисяч
    • ISW: Кремль намагається використати саміт на Алясці для розколу США та Європи
    • Безугла розкритикувала Генштаб ЗСУ за інформацію про деокупацію села
    • Потужна магнітна буря охопить Землю: найнебезпечніші дати та як захиститися від впливу
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Секрети дачників: чому зеленіє картопля та як цього не допустити

    Секрети дачників: чому зеленіє картопля та як цього не допустити

    Лисенко КатеринаЛисенко Катерина15 Липня 2025, 11:003 хвилини на читання Різні новини
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Інколи після викопування картопля може зеленіти. Тоді вживати її в їжу не можна.

    Зеленіють бульби через те, що в них під впливом сонячних променів відбуваються певні хімічні реакції, пише Gazeta.ua.

    У картопляній шкірці, як і в багатьох інших рослинах, міститься хлорофіл, що відповідає за фотосинтез і надає овочу зелене забарвлення. Щоб розпочався процес фотосинтезу, на картоплю повинні впливати ультрафіолетове або інфрачервоне випромінювання. Сонячні промені містять в собі їх обидва. Тому, перебуваючи під сонячним світлом картопля зеленіє набагато швидше. Якщо в місці зберігання картоплі вмикати лампу розжарювання, вона також поширює інфрачервоне випромінювання, що призводить до зеленого відтінку картоплі.

    Натомість у темряві картопля не зеленіє. Але для цього не слід порушувати правила її зберігання. Однак, картопля може зеленіти ще в землі, якщо розташовується близько до поверхні.

    Вживати зелену картоплю для людини може бути вкрай небезпечно. Адже у зелених бульбах картоплі міститься отруйна речовина – соланін. У звичайній картоплі він також є, але його кількість в рази менша, ніж у зеленій. Особливо небезпечною вважають сиру зелену картоплю. Перед приготуванням слід максимально зрізати зелень з бульб. Картоплю потрібно також попередньо вимочити у воді. Повністю позбутися від отрути не вийде, але її вміст знизиться на 40%.

    Позеленілу картоплю не можна давати також тваринам і птахам. Перед тим, як давати тваринам зелену картоплю, її потрібно попередньо очистити і проварити не менше години. А воду, в якій варилася картопля, також важливо злити.

    Для того, щоб картопля після викопування не зеленіла, її потрібно правильно зберігати. Тримати картоплю слід в темних, світлонепрохідних мішках або темному підвалі. Категорично не можна зберігати картоплю на балконі, оскільки там вона мало захищена від сонячного світла.

    Щоб бульби не в’яли, краще закуповувати їх невеликими порціями і зберігати в холодильнику в поліетиленовому пакеті.

    Зберігати картоплю потрібно при температурі +12℃ в перші 30 днів після викопування, і при +4… +5℃ надалі. Не можна різко охолоджувати картоплю після викопування, інакше вона може гнити.

    Вологість приміщення, де зберігається картопля, не повинна перевищувати 85-93%, інакше бульби також гнитимуть. Якщо ж вологість буде нижчою, то картопля скривиться і втратить свою пружність. Важливо, щоб у сховищі для картоплі була хороша вентиляція.

    Однак, позеленілу картоплю можна використати для посадки на наступний рік. До речі, її обходять стороною миші через отруту, яка в ній міститься. Тому з її допомогою можна зберегти насіннєву частину врожаю.

    Але перед тим, як садити зелену картоплю навесні, потрібно дотримуватись певних правил. Так, її потрібно заздалегідь витягти зі сховища для пророщування. Протягом двох тижнів бульби мають перебувати в темному, вологому місці при температурі +12… +16℃, щоб паростки були товстими і короткими.

    Важливо пам’ятати, що позеленіла картопля захищеніша від шкідників. До того ж, вона сходить швидше, ніж звичайні бульби.

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    дачники картопля

    Читайте також

    Де поставити грошове дерево, щоб воно притягувало багатство у ваш дім: найкращі місця

    Як назавжди відлякати слимаків із вашого саду: дієвий натуральний засіб

    Полив огірків молоком: як дешевий лайфхак із холодильника підриває врожай

    Останні новини
    Сьогодні

    Персик або нектарин: який фрукт корисніший для здоров’я

    10:09

    В одному з міст України ціни на житло б’ють рекорди: скільки коштує та які причини зростання

    10:06

    Понад 30 тисяч гривень: жінки отримають додаткову допомогу у серпні

    10:04

    Слід готуватися: експерт попередив, що з Покровського напрямку можуть бути погані новини

    10:01

    Відпочинок скоро не чекайте: що потрібно, щоб отримувати пенсію у 20 тисяч

    09:27

    ISW: Кремль намагається використати саміт на Алясці для розколу США та Європи

    09:24

    Безугла розкритикувала Генштаб ЗСУ за інформацію про деокупацію села

    09:22

    Потужна магнітна буря охопить Землю: найнебезпечніші дати та як захиститися від впливу

    09:20

    Чому в Європі популярні маленькі машини: названо причини

    09:19

    Дощі, грози та спека: синоптики попередили українців про погодні сюрпризи

    09:13
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.