• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Масштабна нічна атака дронів на Київ: є руйнування та поранені
    • До 1 липня українці можуть подати заяву на 10 000 грн допомоги
    • З липня ТЦК запускають нову систему оплати штрафів: що зміниться
    • ШІ в небі: Китай запускає дрон, який керує армією безпілотників
    • РФ заробляє на війні Ізраїлю та Ірану: ціни на російську нафту різко зросли
    • Радіобіологи оцінили ризики радіації після ударів по ядерній інфраструктурі Ірану
    • У Раді обговорюють підозрілі поставки пального через Грецію та Туреччину
    • Соціологи назвали головні причини падіння довіри до Зеленського
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Гарячим чи холодним: як правильно їсти борщ

    Гарячим чи холодним: як правильно їсти борщ

    Романчук МиколаРоманчук Микола14 Вересня 2024, 14:142 хвилини на читання Різні новини
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Українці мають кулінарні традиції, серед яких – приготування гарячих перших та других страв. Мається на увазі, що ці страви й подаються гарячими. А хіба так не скрізь, – здивуєтесь ви. Ні, наприклад, в інших країнах Європи полюбляють холодні супи й закуски, спокійно обходячись без гарячої їжі. Та чи корисно це, пояснив популярний в Україні лікар Євген Комаровський. 

    Медик почав з того, що всі ферменти в тілі людини, які розщепляють їжу, працюють за певних температурних умов. Процес травлення починається, коли температура їжі співпадає з температурою шлункового соку. А отже, холодна їжа – має нагрітись (спалюючи калорії), а гаряча – остигнути. Інакше це не працює, підкресли він.

    Лікар Комаровський справедливо додав, що звичка їсти холодне чи гаряче залежить від регіону та його культурних звичаїх. Дехто їсть дуже гарячу їжу – з температурою від 65 С, що призводить до мікроопіків та хронічного запального процесу в порожнині рота та стравоході. За словами медика, існує тисячі наукових підтверджень цьому. Хронічні запалення, спровоковані термічним впливом, згодом можуть призвести до раку стравоходу, роту чи язика. В країнах, де існує така традиція, рівень захворюваності на ці види раку вищий у 2-5 разів. 

    “Їсти чи пити щось, обпікаючись, неправильно. Це небезпечно”, – пояснив лікар.

    Він підкреслив, що безпечна температура гарячої їжі становить 35-40 С. Смакові рецептори людини влаштовані таким чином, що найкраще працюють за температури 20-37 С, відповідно найкраще смакуватиме саме тепла їжа. Вона здатна піднімати настрій! Проте лікар рекомендує їсти більш прохолодну їжу в спеку й за умови, що є бажання спалити зайві калорії. Також медик додав, що варто звертати увагу на вміст їжі, мовляв, холодний йогурт завжди корисніший за гарячу сосиску в тісті. 

    “Температура їжі має влаштовувати вас, а продукти обирайте через призму їхньої якості, складу та способу приготування!” – підсумував він. 

    борщ їжа

    Читайте також

    Новий метод “ледачого садівництва” дозволяє виростити врожай без щоденного поливу

    Спека, посухи й повені: які українські міста можуть постраждати від змін клімату

    Плями на одязі? Спробуйте засіб для миття посуду — ефективний спосіб позбутися жирних слідів

    Останні новини
    Сьогодні

    Масштабна нічна атака дронів на Київ: є руйнування та поранені

    01:15

    До 1 липня українці можуть подати заяву на 10 000 грн допомоги

    01:07

    З липня ТЦК запускають нову систему оплати штрафів: що зміниться

    00:57

    ШІ в небі: Китай запускає дрон, який керує армією безпілотників

    00:50
    16 Червня

    РФ заробляє на війні Ізраїлю та Ірану: ціни на російську нафту різко зросли

    22:26

    Радіобіологи оцінили ризики радіації після ударів по ядерній інфраструктурі Ірану

    22:13

    У Раді обговорюють підозрілі поставки пального через Грецію та Туреччину

    22:03

    Соціологи назвали головні причини падіння довіри до Зеленського

    21:56

    ТЦК можуть дістати ухилянтів навіть у Європі та США

    21:22

    Чехія використовує українських мігрантів як дешеву робочу силу

    21:18
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.