• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Українцям суттєво переписали зарплати: чому роботодавці змінюють суми
    • Можете втратити всі гроші: в НБУ просять обміняти деякі банкноти та монети
    • Бріджит Макрон могла назвати чоловіка «невдахою»: читач по губах розшифрував діалог 
    • Командир ТЦК у Харкові потрапив до вʼязниці за оборудки з повістками: послуга коштувала копійки
    • В Україні нова хвиля небезпечних e-mail від фейкової податкової: що відомо
    • По 10 тисяч гривень кожному: хто може оформити виплати
    • США не будуть вводити санкції проти РФ: Трамп пояснив чому
    • У центрі Києва є секретне озеро: де воно знаходиться і як сьогодні виглядає (фото)
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Гарячим чи холодним: як правильно їсти борщ

    Гарячим чи холодним: як правильно їсти борщ

    Романчук МиколаРоманчук Микола14 Вересня 2024, 14:142 хвилини на читання Різні новини
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Українці мають кулінарні традиції, серед яких – приготування гарячих перших та других страв. Мається на увазі, що ці страви й подаються гарячими. А хіба так не скрізь, – здивуєтесь ви. Ні, наприклад, в інших країнах Європи полюбляють холодні супи й закуски, спокійно обходячись без гарячої їжі. Та чи корисно це, пояснив популярний в Україні лікар Євген Комаровський. 

    Медик почав з того, що всі ферменти в тілі людини, які розщепляють їжу, працюють за певних температурних умов. Процес травлення починається, коли температура їжі співпадає з температурою шлункового соку. А отже, холодна їжа – має нагрітись (спалюючи калорії), а гаряча – остигнути. Інакше це не працює, підкресли він.

    Лікар Комаровський справедливо додав, що звичка їсти холодне чи гаряче залежить від регіону та його культурних звичаїх. Дехто їсть дуже гарячу їжу – з температурою від 65 С, що призводить до мікроопіків та хронічного запального процесу в порожнині рота та стравоході. За словами медика, існує тисячі наукових підтверджень цьому. Хронічні запалення, спровоковані термічним впливом, згодом можуть призвести до раку стравоходу, роту чи язика. В країнах, де існує така традиція, рівень захворюваності на ці види раку вищий у 2-5 разів. 

    “Їсти чи пити щось, обпікаючись, неправильно. Це небезпечно”, – пояснив лікар.

    Він підкреслив, що безпечна температура гарячої їжі становить 35-40 С. Смакові рецептори людини влаштовані таким чином, що найкраще працюють за температури 20-37 С, відповідно найкраще смакуватиме саме тепла їжа. Вона здатна піднімати настрій! Проте лікар рекомендує їсти більш прохолодну їжу в спеку й за умови, що є бажання спалити зайві калорії. Також медик додав, що варто звертати увагу на вміст їжі, мовляв, холодний йогурт завжди корисніший за гарячу сосиску в тісті. 

    “Температура їжі має влаштовувати вас, а продукти обирайте через призму їхньої якості, складу та способу приготування!” – підсумував він. 

    борщ їжа

    Читайте також

    Як вплине 230 Вольт у мережі на техніку: відповідь експерта

    Багато людей у світі не знають, з чого насправді роблять паприку

    Чому ми не їмо індичі яйця: фермери дали просту відповідь

    Останні новини
    Сьогодні

    Українцям суттєво переписали зарплати: чому роботодавці змінюють суми

    23:37

    Можете втратити всі гроші: в НБУ просять обміняти деякі банкноти та монети

    23:30

    Бріджит Макрон могла назвати чоловіка «невдахою»: читач по губах розшифрував діалог 

    23:21

    Командир ТЦК у Харкові потрапив до вʼязниці за оборудки з повістками: послуга коштувала копійки

    23:12

    В Україні нова хвиля небезпечних e-mail від фейкової податкової: що відомо

    23:04

    По 10 тисяч гривень кожному: хто може оформити виплати

    22:55

    США не будуть вводити санкції проти РФ: Трамп пояснив чому

    22:46

    У центрі Києва є секретне озеро: де воно знаходиться і як сьогодні виглядає (фото)

    22:38

    Зоолог назвав тварину, яка найбільше «фонить» у зоні Чорнобильської АЕС

    22:31

    “Бусифіковані” стають чудовими солдатами: військовий пояснив силову мобілізацію, реакції розділилися

    22:22
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.