• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Катастрофа Air India: одна людина вижила завдяки випадковості
    • Літо бере паузу: холод, зливи та шквали зіпсують погоду на вихідні, 14–15 червня
    • Ізраїльтяни масово скуповують продукти через війну з Іраном
    • Українців штрафують за незадекларовану готівку на польському кордоні
    • Путін почав готувати стратегічні резерви: що це означає
    • Як обрати ароматизатор, щоб у будинку і машині завжди панував комфорт
    • Загальна мобілізація: чи звільняються ФОП від податків під час служби
    • Ціни на черешню в Україні досягли рекорду за останні 10 років: що стало причиною
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Гарячим чи холодним: як правильно їсти борщ

    Гарячим чи холодним: як правильно їсти борщ

    Романчук МиколаРоманчук Микола14 Вересня 2024, 14:142 хвилини на читання Різні новини
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Українці мають кулінарні традиції, серед яких – приготування гарячих перших та других страв. Мається на увазі, що ці страви й подаються гарячими. А хіба так не скрізь, – здивуєтесь ви. Ні, наприклад, в інших країнах Європи полюбляють холодні супи й закуски, спокійно обходячись без гарячої їжі. Та чи корисно це, пояснив популярний в Україні лікар Євген Комаровський. 

    Медик почав з того, що всі ферменти в тілі людини, які розщепляють їжу, працюють за певних температурних умов. Процес травлення починається, коли температура їжі співпадає з температурою шлункового соку. А отже, холодна їжа – має нагрітись (спалюючи калорії), а гаряча – остигнути. Інакше це не працює, підкресли він.

    Лікар Комаровський справедливо додав, що звичка їсти холодне чи гаряче залежить від регіону та його культурних звичаїх. Дехто їсть дуже гарячу їжу – з температурою від 65 С, що призводить до мікроопіків та хронічного запального процесу в порожнині рота та стравоході. За словами медика, існує тисячі наукових підтверджень цьому. Хронічні запалення, спровоковані термічним впливом, згодом можуть призвести до раку стравоходу, роту чи язика. В країнах, де існує така традиція, рівень захворюваності на ці види раку вищий у 2-5 разів. 

    “Їсти чи пити щось, обпікаючись, неправильно. Це небезпечно”, – пояснив лікар.

    Він підкреслив, що безпечна температура гарячої їжі становить 35-40 С. Смакові рецептори людини влаштовані таким чином, що найкраще працюють за температури 20-37 С, відповідно найкраще смакуватиме саме тепла їжа. Вона здатна піднімати настрій! Проте лікар рекомендує їсти більш прохолодну їжу в спеку й за умови, що є бажання спалити зайві калорії. Також медик додав, що варто звертати увагу на вміст їжі, мовляв, холодний йогурт завжди корисніший за гарячу сосиску в тісті. 

    “Температура їжі має влаштовувати вас, а продукти обирайте через призму їхньої якості, складу та способу приготування!” – підсумував він. 

    борщ їжа

    Читайте також

    Як обрати ароматизатор, щоб у будинку і машині завжди панував комфорт

    Вирощуємо буряк без хімії: прості поради для великого врожаю

    Дачникам показали, як підживити смородину для великого врожаю

    Останні новини
    Сьогодні

    Катастрофа Air India: одна людина вижила завдяки випадковості

    13:41

    Літо бере паузу: холод, зливи та шквали зіпсують погоду на вихідні, 14–15 червня

    13:33

    Ізраїльтяни масово скуповують продукти через війну з Іраном

    13:22

    Українців штрафують за незадекларовану готівку на польському кордоні

    13:18

    Путін почав готувати стратегічні резерви: що це означає

    13:00

    Як обрати ароматизатор, щоб у будинку і машині завжди панував комфорт

    12:50

    Загальна мобілізація: чи звільняються ФОП від податків під час служби

    12:30

    Ціни на черешню в Україні досягли рекорду за останні 10 років: що стало причиною

    12:25

    Стало відомо, чим били по Ірану під час операції «Нація левів»

    12:14

    Холодна хвиля в Україні триватиме недовго: названо точні дати потепління

    12:00
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.