• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Готуйте гаманці: Vodafone знайшов спосіб додаткового заробітку на абонентах
    • У Путіна назвали умову для досягнення перемир’я в Україні
    • Україну заллють дощі майже скрізь: де опадів не буде 11 травня
    • Як носити широкі штани при невисокому зрості: стильні поради, які дійсно працюють
    • Тарифи на газ та електроенергію в травні: скільки коштуватимуть куб та кВт*год
    • У Путіна відповіли на погрози введення нових європейських санкцій
    • Стало відомо, з якої дати Україна з партнерами пропонує повністю припинити вогонь
    • Усім українцям, кому за 50 обов’язково потрібно їсти цей суперпродукт
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Гарячим чи холодним: як правильно їсти борщ

    Гарячим чи холодним: як правильно їсти борщ

    Романчук МиколаРоманчук Микола14 Вересня 2024, 14:142 хвилини на читання Різні новини
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Українці мають кулінарні традиції, серед яких – приготування гарячих перших та других страв. Мається на увазі, що ці страви й подаються гарячими. А хіба так не скрізь, – здивуєтесь ви. Ні, наприклад, в інших країнах Європи полюбляють холодні супи й закуски, спокійно обходячись без гарячої їжі. Та чи корисно це, пояснив популярний в Україні лікар Євген Комаровський. 

    Медик почав з того, що всі ферменти в тілі людини, які розщепляють їжу, працюють за певних температурних умов. Процес травлення починається, коли температура їжі співпадає з температурою шлункового соку. А отже, холодна їжа – має нагрітись (спалюючи калорії), а гаряча – остигнути. Інакше це не працює, підкресли він.

    Лікар Комаровський справедливо додав, що звичка їсти холодне чи гаряче залежить від регіону та його культурних звичаїх. Дехто їсть дуже гарячу їжу – з температурою від 65 С, що призводить до мікроопіків та хронічного запального процесу в порожнині рота та стравоході. За словами медика, існує тисячі наукових підтверджень цьому. Хронічні запалення, спровоковані термічним впливом, згодом можуть призвести до раку стравоходу, роту чи язика. В країнах, де існує така традиція, рівень захворюваності на ці види раку вищий у 2-5 разів. 

    “Їсти чи пити щось, обпікаючись, неправильно. Це небезпечно”, – пояснив лікар.

    Він підкреслив, що безпечна температура гарячої їжі становить 35-40 С. Смакові рецептори людини влаштовані таким чином, що найкраще працюють за температури 20-37 С, відповідно найкраще смакуватиме саме тепла їжа. Вона здатна піднімати настрій! Проте лікар рекомендує їсти більш прохолодну їжу в спеку й за умови, що є бажання спалити зайві калорії. Також медик додав, що варто звертати увагу на вміст їжі, мовляв, холодний йогурт завжди корисніший за гарячу сосиску в тісті. 

    “Температура їжі має влаштовувати вас, а продукти обирайте через призму їхньої якості, складу та способу приготування!” – підсумував він. 

    борщ їжа

    Читайте також

    Грядки в небезпеці: цей лайфхак допоміг зберегти картоплю при -3°C

    Стало відомо, чому деякі країни щасливіші за інші

    Травневий сезон щуки: коли і де ловити хижака найкраще

    Останні новини
    Сьогодні

    Готуйте гаманці: Vodafone знайшов спосіб додаткового заробітку на абонентах

    15:21

    У Путіна назвали умову для досягнення перемир’я в Україні

    15:12

    Україну заллють дощі майже скрізь: де опадів не буде 11 травня

    15:08

    Як носити широкі штани при невисокому зрості: стильні поради, які дійсно працюють

    14:56

    Тарифи на газ та електроенергію в травні: скільки коштуватимуть куб та кВт*год

    14:48

    У Путіна відповіли на погрози введення нових європейських санкцій

    14:42

    Стало відомо, з якої дати Україна з партнерами пропонує повністю припинити вогонь

    14:34

    Усім українцям, кому за 50 обов’язково потрібно їсти цей суперпродукт

    14:27

    Для параду – танки, а для фронту – віслюки: у РНБО висміяли урочистості у Москві на 9 травня

    14:22

    Мобілізація після 60 потрібна: військовий пояснив, де задіють дідусів

    14:19
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.