Секрет міцної розсади: простий і дієвий спосіб знезараження насіння

Знезараження насіння перед його висіванням важливе для отримання здорової розсади, а потім – гарного урожаю.

Це потрібно для знищення патогенних мікробів та профілактики можливих хвороб рослин, пише Gazeta.ua.

Знезаражувати насіння можна, зокрема, гарячою водою. Це – один з найефективніших способів. Гарячою водою стерилізують будь-яке насіння. Особливо дієвий цей метод для обробки насіння гарбузових культур – огірків, кабачків, гарбузів і патисонів. Насіння цих рослин за несприятливих умов найчастіше уражаються грибковими захворюваннями, його продуктивність знижується, а інколи після зараження взагалі не сходить.

Окрім того, при висіванні насіння гарбузових рослин на наступний рік після збору вони формують в основному чоловічі квітки та, відповідно, утворюють дуже мало зав’язей. А хороший урожай насіння гарбузових дає тільки після кількох років зберігання. Тому, щоб прискорити процес старіння насінневого матеріалу, його рекомендують добре прогріти.

Цей спосіб ефективний і для овочів з сімейства капусти. Насіння потрібно витримати в гарячій воді за температури 48-50°C протягом 20 хвилин. Потім його охолоджують в холодній воді та дають висохнути.

Для профілактики фомозу буряків, моркви, капусти насіння потрібно нагрівати довше при температурі 40-45°C – приблизно 30 хвилин, або 15 хвилин за температури 52°C.

Можна також знезаражувати насіння, прогріваючи його в термосі. Для цього потрібен невеликий термос та вода температури 50-60 ⁰C. Насіння потрібно висипати в термос, залити гарячою водою, закрити кришкою термос і загорнути його в рушник на 30-40 хвилин.

Потім вміст термоса слід відцідити на сито й просушити насіння до сипучого стану. За один раз у термосі можна обробити насіння кількох культур. Для цього кожен вид або сорт насіння потрібно загорнути у тканину або марлю й покласти в термос. Після закінчення процедури мішечки дістають, злегка відтискають їх і поміщають у поліетиленовий пакет для пророщування.

Щоб продезінфікувати насіння огірків та помідорів від вірусної, бактеріальної та грибкової інфекції, можна помістити його в 1% розчин перманганату калію на 15-20 хвилин, або в 2-3% розчин перекису водню, підігрітий до 38-45°C на 20 хвилин.

Щоб запобігти таким захворюванням, як, наприклад, несправжня борошниста роса та судинний бактеріоз, насіння слід потримати в розчині часнику. Для цього потрібно подрібнити 25 г часнику, змішати його зі 100 г води та опустити в суміш насіння. Потім його промивають та висушують.

Допомагає також сік алое. Він має гарні бактерицидні властивості. Потрібно потримати алое в холодильнику 5-6 днів, а потім вичавити сік. У ньому замочують насіння на деякий час, після чого його потрібно просушити.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Забутий паспорт завдав клопоту екіпажу та пасажирам американського літака

Літак американської авіакомпанії United Airlines, що прямував із Лос-Анджелеса до Шанхаю, розвернувся в повітрі і…

48 секунд ago

Ілон Маск анонсував створення армії роботів

Генеральний директор корпорації Tesla Ілон Маск в соцмережі X анонсував плани з виробництва 5 тис. роботів Optimus до…

10 хв. ago

Пенсії працюючих пенсіонерів: що зміниться з квітня 2025 року і коли чекати на підвищення

З 1 квітня 2025 року в Україні набуде чинності автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів…

25 хв. ago

Безкоштовний газ та опалення: хто може не платити за комунальні послуги

Українські пенсіонери, які проживають у сільській місцевості та раніше працювали в освітній, медичній чи культурній…

34 хв. ago

Нацбанк змінює правила випуску та використання банківських карток: що це означає для кожного з нас

Національний банк України планує оновити правила, за якими банки випускають і обслуговують платіжні картки. Мета…

43 хв. ago

Кому найменше довіряють українці: результати опитування

Останнім часом позиція українців практично не змінюється. 93,5% наших співвітчизників довіряють Збройним Силам, натомість 79%…

51 хв. ago