Орхідеї відомі своїми яскравими квітами, за які й отримали значну популярність. Однак настає час, коли цвітіння закінчується. За словами ентузіаста садівництва Річарда з Sheffield Made Plants, садівники можуть використати простий прийом, щоб змусити свої рослини зацвісти знову.
“Насправді залишилося ще кілька циклів цвітіння, якими можна насолоджуватися. Я збираюся показати вам, що саме вам потрібно робити. У мене є фаленопсис, і він майже закінчив цвісти з двох своїх квіткових колосків. На ньому ще є кілька квіток, але настав час підштовхнути його, щоб він випустив цілу низку квіток”, – зазначив експерт, якого цитує GBNEWS
Хитрість полягає в тому, щоб визначити, де розташовані квіткові вузли вздовж стебла рослини. Звідти зазвичай виростають нові квіти. Більшість з них уже будуть відкриті, але ті, що розташовані далі – ні.
“Саме тут відбуватиметься магія повторного цвітіння. При правильному [втручанні] цей колос розкриється, і з’явиться новий колос із, сподіваюся, великою кількістю свіжих квітів”, – сказав Річард.
Щоб розпочати цей процес, потрібно зрізати стебло трохи вище вузла. Якщо у вашого фаленопсис лише один колос, то потрібно знайти найвищий незакритий вузол і зрізати трохи вище.
“З’являється новий вторинний колос, і коли він закінчує цвітіння, ви повторюєте”, – пояснив експерт.
Однак якщо у вашої рослини два колоски, процес дещо відрізняється. У першого потрібно зробити, як вказувалось до цього, а от зріз на другому колоску має бути набагато нижче.
“Я не до кінця розумію науку. Але зрізання обох колосків на одному рівні не стимулює його повторне цвітіння належним чином. Теорія свідчить, що рослині не вистачає енергії, щоб підтримувати вирощування двох нових колосків. Але зрізання одного колоса нижче за інший відновлює баланс енергії рослини, тому вона може зосередитися на вирощуванні пучка квітів на одному колосі”, – припускає Річард.
Важлива порада під час зрізання – обрізати потрібно на кілька сантиметрів вище вузла. Він може засохнути, якщо стебло буде закоротким. Крім того, потрібно використовувати чисті та стерилізовані секатори, щоб запобігти поширенню хвороб від однієї рослини до іншої.