• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • ЗСУ пояснили, як продовжиться мобілізація після ударів РФ по ТЦК
    • Через штучний інтелект технологічні компанії США скоротили майже 100 тисяч працівників
    • Через зарплати в конвертах Україна втрачає понад 200 млрд грн, – Гетманцев
    • У будівлі Мінтрансу РФ раптово помер посадовець «Росавтодору»
    • Інфляція з’їдає реальне зростання зарплат українців — звіт НБУ
    • Кабмін затвердив нові правила перевезення тварин у міжміських автобусах
    • Донька ексміністра Злочевського вийшла заміж у розкішному замку в Італії: весілля коштувало мільйони
    • Уряд готує масштабну реформу пенсійної системи: Жолнович розповіла про ключові зміни
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » ТОП-6 найкорисніших сортів хліба

    ТОП-6 найкорисніших сортів хліба

    Лисенко КатеринаЛисенко Катерина02 Квітня 2025, 12:273 хвилини на читання Різні новини
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Серед різновидів хліба є ті, які виділяються своїми корисними властивостями.

    Кожен з сортів має свої значні переваги. Але є шість найкорисніших, які мають особливу цінність. Саме їх варто включити у свій раціон, пише Martha Stewart.

    100% цільнозерновий хліб

    Один із найкращих варіантів – це 100% цільнозерновий хліб. “Цілісні зерна зберігають усі частини зерна, що дає змогу утримувати більше клітковини, вітамінів, мінералів і рослинних сполук”, – пояснює дипломований дієтолог-нутриціоніст Крістін Діллі.

    Це важливо, тому що клітковина допомагає знижувати рівень холестерину в крові та уповільнює засвоєння вуглеводів, що сприяє більш плавному підвищенню рівня цукру в крові. Крім того, клітковина підтримує травлення і живить корисні бактерії в кишечнику, покращуючи його здоров’я.

    Багатозерновий хліб

    На відміну від 100% цільнозернового хліба, який складається виключно з цільних зерен, багатозерновий хліб містить різні види зерен, деякі з яких можуть бути рафінованими, а не цільними.

    За словами дієтологині Сьюзан Грілі, до складу багатозернового хліба можуть входити овес, просо, амарант, ячмінь, жито, полова, кіноа, кукурудза, гречка, ейнкорн (стародавній вид пшениці) і цільна пшениця. Також він може містити насіння, таке як гарбузове, лляне, чіа і соняшникове.

    Загалом такі інгредієнти є хорошим джерелом клітковини, складних вуглеводів, невеликої кількості білка і корисних жирів. Вони також багаті важливими вітамінами і мінералами, включно з вітамінами групи B і хромом.

    Хліб із пророщених злаків

    “Пророщений хліб – це цільнозерновий хліб, зерна якого замочили у воді й залишили для пророщування”, – пояснює дієтологиня Ніколь Роуч. Цей процес активує ферменти, які розщеплюють білки і вуглеводи, роблячи їх більш легкозасвоюваними. Завдяки цьому в пророщеному хлібі міститься більше макро- і мікроелементів, доступних для засвоєння, порівняно з традиційним цільнозерновим хлібом.

    Заквасочний хліб

    Заквасочний хліб виготовляється шляхом природного бродіння борошна і води, що утворюють закваску. Цей процес включає молочнокислі бактерії, що мають пробіотичний ефект, хоча більша їх частина гине під час випікання. Однак у готовому хлібі залишається клітковина, яка сприяє здоров’ю кишечника, живлячи корисні бактерії.

    Заквасочний хліб також багатий на вітаміни групи B (що підтримують нервову та імунну систему) і важливі мінерали, такі як магній, залізо і цинк.

    Вівсяний хліб

    Вівсяний хліб – це різновид цільнозернового хліба, який містить вівсяні пластівці або вівсяне борошно. Його виготовляють на основі комбінації пшеничного борошна і вівса (або вівсяного борошна), оскільки пшениця необхідна для утворення глютену, що дає змогу тісту піднятися.

    Овес забезпечує організм розчинною клітковиною, яка допомагає регулювати рівень цукру та холестерину в крові.

    Лляний хліб

    “Лляний хліб – це хліб, до якого додають насіння льону (цільне або мелене)”, – пояснює Роуч. Він має горіховий смак і містить клітковину, а також омега-3 жирні кислоти (корисні жири). “Клітковина покращує травлення, сприяє насиченню, а також допомагає підтримувати рівень цукру і холестерину в крові”, – додає Роуч.

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    хліб

    Коментування закрито

    Читайте також

    Як прибрати запах із взуття: допоможе звичайний аптечний засіб

    Як швидко освіжити кухню без ремонту: 7 простих рішень

    ТОП-5 способів підживити огірки без хімії: природно і безпечно

    Останні новини
    07 Липня

    ЗСУ пояснили, як продовжиться мобілізація після ударів РФ по ТЦК

    22:19

    Через штучний інтелект технологічні компанії США скоротили майже 100 тисяч працівників

    22:15

    Через зарплати в конвертах Україна втрачає понад 200 млрд грн, – Гетманцев

    22:12

    У будівлі Мінтрансу РФ раптово помер посадовець «Росавтодору»

    21:48

    Інфляція з’їдає реальне зростання зарплат українців — звіт НБУ

    21:21

    Кабмін затвердив нові правила перевезення тварин у міжміських автобусах

    21:09

    Донька ексміністра Злочевського вийшла заміж у розкішному замку в Італії: весілля коштувало мільйони

    21:06

    Уряд готує масштабну реформу пенсійної системи: Жолнович розповіла про ключові зміни

    20:59

    Через колапс в російських аеропортах авіакомпанії втратили понад $250 мільйонів

    20:55

    Українцям у ЄС можуть почати нараховувати доплату за мобільний інтернет

    20:44
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.