Новини зоров'я

Психотерапевти пояснили, чому у світі під час пандемії зросла частота панічних атак

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, за час пандемії у світі зросла кількість людей з психологічними проблемами. Зокрема, збільшилась частота панічних атак серед тих, хто ними страждає та тих, хто переніс коронавірус, на фоні страху знову ним заразитися.

Про це розповіла турецька лікарка-психотерапевтка, Ягмур Кир, повідомляє Експерт з посиланням на турецьке видання СNN Türk

“Частота панічних атак зросла під час пандемії, коли страх заразитися коронавірусом є сильним… У людей, які перехворіли на коронавірус, страх заразитися вірусом повертається й може спричиняти панічні атаки”, – сказала Кир.

Ще один страх, який може стати причиною панічних атак — це боязнь вакцинації. Психіатр каже, що її слід перебороти та вакцинуватися.

“Замість того, щоб уникати вакцинації, людині потрібно переглянути своє ставлення, страх до неї та зробити щеплення”, – переконує лікарка.

За її словами, з початком пандемії люди, які страждають від панічних атак, часто звертаються до лікарень.

“Страх і тривога є нормальними емоціями. Вони повинні бути, тому що спонукають нас вживати запобіжних заходів проти небезпек. Однак люди з панічним розладом перебувають у стані гіперзбудження, і панічні атаки можуть виникати без видимої причини. Панічний розлад має генетичну складову. Але не можна сказати, що у його виникненні є лише спадкові фактори. Важливу роль також відіграють тригерні фактори, наприклад, через зміну місця проживання, роботи, травму, втрату близької людини або хворобу”, – каже лікарка.

Ягмур Кир радить звертатися до фахівців. У разі самостійного реагування вважає корисним забезпечити спокійну обстановку і зробити вправи на дихання та розслаблення.

Український психотерапевт Володимир Миколенко каже, що вакцинація необхідна. І що громадяни бояться не стільки вакцинації, як невизначеного майбутнього. 

“Вакцинацію варто пройти, бо альтернатива на сьогодні – це важкий перебіг хвороби або смерть. І ймовірність смерті від вакцини набагато менша, ніж від ковіду… Ми часто боїмося не вакцинації, а невизначеності. Якої з кожним роком стає більше”, – каже фахівець.

Він пропонує розглянути ці два страхи.

“Може вийти, що вакцинацію ми боїмося на 10% чи на 2%, а майбутнього на 90% чи на 98%. Жити справді інколи дуже страшно. Тому давайте контролювати хоча б те, що можемо, наприклад, ймовірність важкого перебігу COVID-19. Давайте вакцинуватися, захищати свої права і справлятися зі своїми страхами”, – наголосив психотерапевт.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

24 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

1 день ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

1 день ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

1 день ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

1 день ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

1 день ago