Новини зоров'я

Південноафриканський штам COVID-19 може бути стійким до вакцини Pfizer/BioNTech, – вчені

Штам коронавіруса B.1.351, вперше виявлений в Південній Африці, може бути стійким до COVID-вакцини компаній Pfizer/BioNTech.

Про це свідчать дані попереднього дослідження фахівців Тель-Авівського університету, повідомляє Експерт з посиланням на агентство Reuters.

У дослідженні порівнювали дані близько 400 осіб, у яких був позитивний результат тесту на COVID-19, через 14 днів або більше після того, як вони отримали одну або дві дози вакцини, з такою ж кількістю невакцинованих пацієнтів.

За результатами дослідження Тель-Авівського університету і найбільшого постачальника медичних послуг Ізраїлю Clalit, рівень поширеності південноафриканського штаму B.1.351 серед пацієнтів, які отримали дві дози вакцини, був у 8 разів вище, ніж у невакцинованих – 5,4% проти 0,7%.

Це говорить про те, що вакцина менш ефективна проти південноафриканського варіанту в порівнянні з оригінальним коронавірусом і британським штамом.

“Ми виявили непропорційно вищий показник південноафриканського варіанту Covid серед людей, щеплених другою дозою вакцини, у порівнянні з невакцинованою групою. Це означає, що південноафриканський варіант здатний певною мірою прорвати захист від вакцини”, – говорить Аді Стерн, фахівець Тель-Авівського університету.

Однак вчені попередили, що у дослідженні використовувалася невелика вибірка людей, інфікованих південноафриканським варіантом, через його непоширеність в Ізраїлі.

Вони також заявили, що дослідження не призначалося для визначення загальної ефективності вакцини проти будь-якого штаму, оскільки використовувалися тільки дані людей, які отримали позитивний тест на коронавірус.

Ольга Степанова

Recent Posts

Викрутитись не вийде: як ТЦК перевірятимуть дані чоловіків – з’явилися деталі

Представник Генерального штабу ЗСУ, полковник Юрій Глущенко розкрив, як представники ТЦК перевірятимуть оновлення даних українських чоловіків…

12 хв. ago

Сморід, лайно та знущання: баскетболістка з США розповіла, як провела рік у російській тюрмі

Відома американська баскетболістка Брітні Грайнер розповіла, як провела майже рік у російській в'язниці. Спортсменку заарештували в московському…

20 хв. ago

В Україні рекордно зросла кількість шахраїв: як не стати жертвою

Минулого року в Україні кількість кримінальних справ, пов'язаних із шахрайством, оновила 11-річний антирекорд. Найчастіше аферисти…

31 хв. ago

“Обмежено придатних” більше немає: що робити тим, хто мав цей статус

Військовозобов'язаним українцям, яким скасовано статус "обмежено придатний" для проходження військової служби, не треба йти до територіального центру комплектування,…

32 хв. ago

Забудьте про Сфінкса: у Єгипті нарешті знайшли загублену голову Рамзеса IІ

Міжнародна група археологів розкопала давно втрачену верхню половину статуї єгипетського фараона Рамзеса II. Нижню частину статуї виявив…

39 хв. ago

У напівпрозорому вбранні: Дженніфер Лопес вразила публіку сміливим луком

Відома латиноамериканська співачка та акторка Дженніфер Лопес вражає своїм свіжим виглядом і часто дає поради, як…

51 хв. ago