Забудьте про Сфінкса: у Єгипті нарешті знайшли загублену голову Рамзеса IІ

Міжнародна група археологів розкопала давно втрачену верхню половину статуї єгипетського фараона Рамзеса II. Нижню частину статуї виявив німецький археолог ще у 1930 році. Рамзес правив Стародавнім Єгиптом протягом 66 років і прославився своєю військовою доблестю, архітектурними досягненнями та дипломатичними здібностями.

У 1930 році німецький археолог Гюнтер Редер виявив нижню частину статуї, що зображала Рамзеса II, також відомого як Рамзес Великий. Рамзес правив долиною Нілу і великою Єгипетською імперією з 1279 до 1213 рр. до н. е., що зробило його одним з єгипетських фараонів, які правили найдовше, пише IFLScience. А нещодавно виявлена частина статуї була знайдена спільною командою єгипетських і американських археологів з Міністерства туризму Єгипту та Університету Колорадо в Боулдері. Її знайшли, коли команда досліджувала руїни стародавнього міста Гермополіс (нині Ель-Ашмунін), розташованого приблизно за 241 км на південь від Каїра.   

Верхня частина статуї має довжину близько 3,8 метра і зображає Рамзеса в сидячому положенні, у подвійній короні та головному уборі із зображенням королівської кобри. На думку дослідників, у зведеному стані вся статуя мала б висоту близько 7 метрів. А у верхній частині задньої колони є низка ієрогліфічних написів, що описують прославлені титули фараона.

Майже через сто років після того, як знайшли нижню частину, знайшли верхню частину статуї Рамзеса II

Розкопки в Гермополі були спочатку розпочаті з метою знайти релігійний центр, який колись стояв там в епоху Нового Царства (також відомого як Єгипетська імперія), що тягнулася з 16-го століття до нашої ери по 11-те століття до нашої ери і продовжувалася до Римської імперії (епоха 30 р. до н.е. – 641 р. н.е.).

Поряд із відновленою частиною статуї дослідники також виявили сліди стародавніх синіх і жовтих пігментів, які вони можуть проаналізувати, щоб отримати більше інформації про статую і про те, коли її було створено. Також цілком можливо, що зразки ґрунту, змішані з пігментом, можуть дати ще більше інформації про історію цієї місцевості.

“Було б дуже цікаво провести науковий аналіз пігменту”, – заявила у своїй заяві Івона Трнка-Амрайн, доцент кафедри класичної літератури в Університеті Колорадо в Боулдері.

Рамзес II – один із небагатьох єгипетських фараонів, відомих неспеціалістам у західному світі. Він був джерелом натхнення для сонета Персі Біші Шеллі “Озімандіас”, його зіграв Юл Бріннер у фільмі “Десять заповідей” та озвучив Рейф Файнс в анімаційному фільмі “Принц Єгипту”.

Археологи готуються до подальших досліджень і можливої реконструкції всього ансамблю. Однак наразі незрозуміло, де буде розміщена завершена статуя, якщо пропозицію буде схвалено. Найімовірніше, він залишиться на цьому місці або його помістять у музей. Нинішні роботи з очищення та консервації статуї мають вирішальне значення для збереження цього історичного артефакту. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Політик вилизав сидіння громадського туалету та зробив з калу вуса, як у Гітлера – фото

Німецький політичний діяч був знятий на відео, як він лиже пісуар, сидіння унітазу і розмазує…

1 хв. ago

У компанії Yasno пояснили, чому світло не завжди відключають за графіком

Генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко виступив із роз'ясненням щодо відключень світла для побутових споживачів…

3 хв. ago

Наслідки, що позбавляють зору: вчені з’ясували, що COVID-19 пошкоджує наші очі

Вчені виявили, що SARS-CoV-2, вірус, що викликає COVID-19, може проникати через гемато-ретинальний бар'єр, що може…

8 хв. ago

Ф’юрі частину гонорару за бій з Усиком передасть Україні

Британський боксер Тайсон Ф'юрі передасть Україні 1 мільйон фунтів стерлінгів зі свого гонорару за  бій…

16 хв. ago

Закон про мобілізацію в дії: чи впораються з навантаженням ТЦК, ЦНАП та е-кабінети

З 18 травня в Україні посилилася мобілізація. Чоловікам дали два місяці на оновлення особистих даних,…

18 хв. ago

Прогноз погоди на 19 травня. Дощі накриють більшість областей України

У неділю, 19 травня, в Україні буде мінлива хмарність. Про це повідомляє Укргідрометцентр. Синоптики прогнозують, що дощі повернуться…

21 хв. ago