Новини світу

Індія вимагатиме від Британії повернути знаменитий алмаз, який знаходиться в короні королеви Єлизавети II

Індія проведе дипломатичну кампанію з повернення з Великобританії тисяч коштовностей, у тому числі одного з найбільших і найвідоміших алмазів Кохінур, який знаходиться в короні королеви Єлизавети II.Про це пише The Telegraph з посиланням на джерела.

В індійському уряді вважають потенційне повернення діаманта “глибоко символічним”.

Діамант Кохінур (105,6 карата) займав центральне місце Павлиного трону Великих Моголів, у XVIII столітті його забрав іранський правитель Надір шах, який вторгся в Індію, а в середині XIX століття його подарували королеві Вікторії. Зараз алмаз виставлений у лондонському Тауері, про своє право на отримання алмазу заявляла, крім індійських, влада Ірану, Афганістану та Пакистану.

Британський уряд наполягає, що отримав діамант законним чином, відповідно до Лахорського договору 1849 року, укладеного після завоювання Пенджабу.

Уряд і МЗС республіки займуться поверненням вивезених із країни цінностей, одне із джерел газети назвало плани «розплатою з минулим», маючи на увазі колоніальний період. Співрозмовники видання оцінили втрату Індією цих артефактів як крадіжку за умов «колоніального примусу».

Посольство Індії в Лондоні цього року почне звертатися до установ, де зберігаються коштовності індійського походження. Процес «виходить із верхівки» індійського уряду і став одним із пріоритетів прем’єра Нарендри Моді.

The Telegraph зазначає, що це може поставити британського прем’єра Ріші Сунака у складне дипломатичне становище. Для повернення цінностей необхідні законодавчі зміни чи королівське рішення, Моді до того ж раніше називав Сунака «живим мостом» між двома народами, маючи на увазі пенджабське походження та індуїстське віросповідання глави уряду Великобританії.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Я не можу дихати”: в США під час затримання копами помер афроамериканець

В США після затримання правоохоронцями помер темношкірий громадянин. Перед смертю він повідомив, що не може…

8 хв. ago

Машини вже почали конфіскувати назавжди: українці вже випробували нові правила

У Польщі з 14 березня 2024 року почали діяти правила, які дозволяють конфіскацію автомобілів у нетверезих водіїв.…

12 хв. ago

Лише дві речі: на що витрачає гроші американець, який виграв у лотерею $2 млрд

Едвін Кастро з Альтадени (штат Каліфорнія, США), який зірвав рекордний джекпот у лотереї Powerball у…

17 хв. ago

Відстрочка від мобілізації: хто може претендувати і які документи потрібно подавати

В Україні триває загальна мобілізація, проте деякі категорії чоловіків мають право на відстрочку від призову. Хто…

23 хв. ago

Штучний інтелект може діагностувати остеоартрит набагато раніше, ніж рентген

Штучний інтелект навчили діагностувати остеоартрит колінного суглоба. Тепер він може визначити хворобу на 8 років раніше, ніж…

26 хв. ago

Чому принц Гаррі готовий скасувати свій майбутній візит до Великобританії

Відколи принц Гаррі запланував другий за пів року візит на батьківщину, британці завмерли в очікуванні. Навколо другого…

29 хв. ago