Новини світу

На Пентагон подали до суду через військову базу в Узбекистані

Ветерани армії США подали до суду на Міністерство оборони, вимагаючи оприлюднення інформації про отруйні речовини на авіабазі Карші-Ханабад в Узбекистані, які спричинили онкологічні та інші захворювання військовослужбовців. Про це пише haggin.az з посиланням на Associated Press.

Заявники звинувачують Пентагон у прихованні інформації про небезпечні матеріали, включаючи уран, хімічну зброю та азбест, що знаходилися на авіабазі Карші-Ханабад, відомої як К2, під час перебування там американських військовослужбовців (2001-2005 роки).

Позов було подано до федерального суду Коннектикуту на початку квітня. Згідно з позовом, отруйні речовини містилися в калюжах “чорного слизу”, через вплив якого військовослужбовці непритомніли. На базі служило не менше 15 800 військовослужбовців, і захворюваність і смертність серед них була значно вищою, ніж зазвичай.

Американські ветерани зазначають, що щонайменше 75 осіб, які служили в K2 та були членами керованого ним фонду, померли з 2012 по 2020 рік, ще 10 людей померли за останні 8 місяців.

У лютому 2021 року представник держкомітету з екології та охорони навколишнього середовища Узбекистану припустив, що на авіабазі Карші-Ханабад міг бути хімічний полігон, де зберігалися добрива для обробки полів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

24 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

24 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

24 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

1 день ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

1 день ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

1 день ago